Frižider je spasilac hrane u svakom domaćinstvu. Bez obzira da li volite da pravite zalihe osnovnih namirnica ili ste od onih koji u njega odlažu samo ostatke hrane, složićete se da je neophodan. Ali samo zato što imamo naviku da hranu, začine i poslastice odlažemo u frižider, ne znači da će trajati zauvek.

Ako se osećate krivim i grize vas savest zbog hrane koju možda bespotrebno bacate svake nedelje, ne brinite. Postoje brojni načini da promenite svoje navike kako biste trošili manje, počevši od toga da tačno znate koliko dugo hrana ostaje sveža u frižideru.

Iako većina namirnica ima datum isteka, postoji razlika između natpisa „najbolje upotrebiti do“ i kada bi zapravo trebalo nešto iskoristiti ili baciti. Određene namirnice su bezbedne za upotrebu i nakon isteka roka trajanja, ali da ne biste previše razmišljali šta i koliko treba odlagati u frižideru –  pročitajte u tekstu sve što treba da znate o tome.

Žitarice i proizvodi od žitarica

Kuvani pirinač, skuvane testenine, kinoa, ovas, heljda nisu bogati proteinima, ali se ipak klasifikuju kao namirnice srednjeg rizika, jer spadaju u vlažnu hranu gde se određene bakterije i dalje mogu razmnožavati na sobnoj temperaturi. S obzirom na razvoj buđi tokom vremena, sa prethodno kuvanim ostacima hrane treba pravilno rukovati i skladištiti ih tako da bi im se produžio rok trajanja i sačuva njena svežina. Preporučeno odlaganje unapred pripremljenih žitarica treba da bude 3 do 4 dana samo u frižideru. Sirove žitarice možete čuvati i do nekoliko meseci.

Hleb

S druge strane, ovo je jedna od namirnica manjeg rizika, a tu spadaju hleb, brašno i keks. Malo je verovatno da će takva hrana biti odgovorna za trovanje, jer sadrži minimalne količine vlažnosti. Na primer, verovatnije je da će domaći hleb koji je držan na sobnoj temperaturi trajati oko 3 dana u poređenju sa hlebom kupljenim u prodavnici koji je siguran za konzumiranje oko 5 – 7 dana.

Meso i mesni proizvodi

Meso je najvažniji izvor proteina, ali i hrana sa visokim rizikom i veoma kvarljiva hrana koju treba konstantno držati u frižideru ili zamrznuti i obično ima kratak rok trajanja. Primer visokorizične hrane uključuje sirovo meso i mesne proizvode, mlečne proizvode, ribu i morske plodove koji su skloniji opasnim bakterijama da napreduju i čak mogu dovesti do kontaminacije. Jednostavno pravilo je da budete posebno pažljivi kada radite sa ovakvim namirnicama u smislu pravilnog odlaganja, pridržavanja pravila o kontroli temperature i konzumiranja u preporučenom vremenskom periodu kako biste izbegli rizik od trovanja hranom. Za meso i proizvode od mesa, kao što su odresci, fileti, kotleti i prženo meso, pravilo je da može da izdrži 3-4 dana u frižideru. Ako konzumirate dosta mesa, preporuka je da birate kvalitetnije frižidere u koje spadaju i Liebherr frižideri.

Jaja

Jaja su jedna od najčešćih namirnica za držanje u frižideru, zgodna su kako za pripremu obroka, tako i za sastojak različitih poslastica, zahvaljujući njihovoj svestranosti i pristupačnoj ceni. Ali, spadaju u grupu visokorizičnih kada je njihov rok upotrebljivosti u pitanju, naročito zbog salmonele.

Ako se jaja čuvaju u originalnom kartonu, na unutrašnjoj polici frižidera i dalje od hrane oštrog mirisa (poput sireva i luka), mogu trajati četiri do pet nedelja nakon pakovanja, ili oko tri nedelje od trenutka kada ih kupite.

Međutim, jaja se retko pokvare kada se pravilno rukuje njima. To znači da mogu biti dobra za jelo i kuvanje i nekoliko nedelja nakon isteka roka prodaje.

Mlečni proizvodi

Često postoje zablude oko kvarljivosti mlečnih proizvoda, upravo iz razloga što su skloni buđanju zbog svoje vlažne sredine. Pravila za čuvanje mleka i mlečnih proizvoda su: Jogurt se može čuvati u frižideru jednu do dve nedelje ili zamrznut jedan do dva meseca. Meki sirevi kao što su sveži sir, rikota ili bri mogu se čuvati u frižideru nedelju dana, ali ne bi trebalo da ih zamrzavamo. Tvrdi sirevi kao što su čedar, kačkavalji i parmezan mogu se čuvati u frižideru šest meseci pre otvaranja pakovanja i tri do četiri nedelje nakon otvaranja. Takođe se mogu zamrznuti na period do šest meseci. Ako vam i pored toga mlečni proizvodi deluju sumnjivo, najbolje je da ih testirate po mirisu i ukusu.

Kriške topljenog sira ne zamrzavaju se dobro, ali se mogu čuvati u frižideru jedan do dva meseca. Mleko se može čuvati u frižideru sedam dana; mlaćenica oko dve nedelje. Mleko ili mlaćenica se mogu zamrznuti oko tri meseca.

Voće i povrće

Za kuvano povrće važi da se obično može čuvati u frižideru oko 3 – 7 dana u hermetički zatvorenoj posudi, dok konzervisano kuvano povrće može trajati od oko 7 – 10 dana uz pravilno odlaganje. To je i razlog zašto voće i povrće sa većim sadržajem vode kao što su jagode, paradajz, brokoli ne traju toliko dugo i brže gube kvalitet u odnosu na vrste sa nižim sadržajem vode, poput spanaća i krompira.

Obično, koliko dugo hrana može da se čuva i koliko je bezbedna za konzumiranje zavisi od nekoliko faktora koji određuju svežinu i kvalitet, od pripreme, preko skladištenja, do vrste hrane. Čitajte pažljivo datume i tretirajte namirnice prema uputstvima kako biste bili sigurni oko onoga što unosite u svoj organizam.