Ukoliko se trenutno nalazite u poslu oko zamene stolarije ili tek planirate da se upustite u ovu vrstu majstorskih radova, treba da znate da pored odabira odgovarajuće vrste stolarije treba da razmislite i o ugradnji roletni. Većina firmi nudi i ovu vrstu usluge uz zamenu stolarije pa bi bilo poželjno da sve oko prozora završite odjednom kako se ne bi iznova vraćali na istu vrstu posla. 

Ako imate nekog svog majstora dovoljno je samo da kupite potreban materijal. Ukoliko niste sigurni koga biste mogli da angažujete, savetujemo vas da se raspitate u prodavnicama da li vam oni mogu pronaći adekvatnu osobu koja bi vam završila kompletan posao oko stolarije i ugradnje roletni. 

Kao što kod stolarije imate opciju izbora između drvene, aluminijumske ili PVC stolarije, istu ovu opciju imate i kod odabira roletni.

Zbog čega su roletne veoma važan element svakog prozora?

Roletne imaju najpre zaštitnu ulogu. Naime, njihova osnovna funkcija je da spreče prodiranje sunčeve svetlosti i podizanje temperature u stanu, naročito kada dođu letnji meseci. Ovde pre svega mislimo na potrebu ugradnje spoljašnjih roletni koje su odlična zaštita od pregrevanja prostorija. Sa druge strane, ova vrsta roletni održava toplotu zimi pa stan čini ušuškanijim i toplijim u zimskom periodu godine. 

Isto tako, još jedna bitna funkcija roletni jeste zvučna izolacija koju pružaju svakom domu. Naročito su praktične jer štite od neželjenih pogleda. Zamislite da živite u prizemlju a da pri tom nemate roletne na prozorima. Vaša privatnost bi bila ugrožena jer biste svakodnevno bili izloženi pogledima prolaznika, što priznaćete nije nimalo prijatno. 

Spoljne roletne takođe štite vaše prozore a samim tim i vaš dom od svih vremenskih neprilika i klimatskih uslova kao što su vetar, kiša, visoko UV zračenje i dr. 

Kako funkcioniše ugradnja unutrašnjih roletni?

Ono po čemu se unutrašnje roletne razlikuju od spoljnih jeste u samom sistemu ugradnje. Unutrašnje roletne se ugrađuju direktno sa prozorom dok spoljašne možete naknadno ugraditi bez obzira koju vrstu stolarije već imate. Unutrašnje roletne se mogu postaviti kod starih drvenih prozora kod kojih već postoji predviđen prostor upravo za ugradnju roletni. Danas na tržištu možete pronaći unutrašnje roletne koje se podižu pomoću ručnog automata ili preko elektromotora. 

Roletne mogu biti napravljene od istog materijala kao i stolarija

Osnovna podela roletni kada je namena u pitanju jeste na spoljne i unutrašnje, dok se po vrsti materijala dele na ALU, drvene i PVC roletne. Najviše se traže roletne napravljene od PVC materijala jer su se pokazale kao veoma efikasne u zaštiti sa pristojno dugim vekom trajanja. Naravno, ukoliko već imate drvenu stolariju, a roletne planirate naknadno da ugradite, svakako da ćete izabrati drvene roletne kako biste zadržali prvobitan izgled. Pre bilo kakve odluke najbolje je da se konsultujete sa profesionalcima. Mi vam možemo predložiti firmu BeoPvc iz Beograda koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom roletni.

Aluminijumske roletne su po samom materijalu kvalitetnije od pvc roletni, dok ćete za održavanje drvenih morati da izdvojite više slobodnog vremena. To znači da će pored redovnog čišćenja biti potrebno da ih barem dva puta godišnje premažete zaštitnom bojom kako bi drvo što duže trajalo. Činjenica je da vremenom dolazi do habanja i oštećenja ove prirodne vrste materijala.