PVC prozori se koriste u građevinarstvu zbog svojih pogodnih svojstava kao što su lako održavanje, povoljna cena i najvažnije od svega što imaju dobru termoizolaciju.


Mogu da se proizvoditi u različitim oblicima i različitih dimenzija. Proizvode se kao jednokrilno, dvokrilni i lučni. Postoje i PVC prozori sa različitim načinima otvaranja – otvaranje obrtno, obrtno kipno, klizno ili bez otvaranja.

PVC prozori imaju odličan dihtung što može da utiče na pojavu kondezacije, zato se kupcima preporučuje redovno provetravanje prostorija.

Velika prednost PVC stolarije je ta da utiču na energetsku efikasnost objekata. To se dodatno može pospešiti ugradnjom različitih vrsta stakla koja povećavaju termoizolaciju. To su stakla sa niskoemisionim filmom ili troslojna stakla.

Povoljne cene PVC prozora

U odnosu na raniji period od pre 15-ak godina kada su se prvi put pojavili kod nas na tržištu PVC prozori danas imaju značajno nižu cenu. Povoljne PVC prozore i stolariju možete naći na https://www.beopvc.rs/pvc-stolarija.html.

Cene variraju od proizvođača do proizvođača i zavise od kvaliteta profila, okova i stakla, kao i od kvaliteta izrade i poštavanja pravila prilikom proizvodnje. Cene se mogu odrediti prema kvadratnom metru. Kupovina PVC prozora je dugotrajna invetsicija i njihova kupovina bi trebalo da je isplativa na dugi rok. Održavanje PVC prozora je takođe bitna stavka kako bi se održavla njihova higijena i funkcionalnost.

Kako se formiraju cene PVC stolarije?

Cena PVC stolarije se odrđuje na osnovu nekoliko poznatih podataka koje bi klijent trebalo da dostavi proizvođaču kako bi znao koliki budžet da odvoji za kupovinu PVC stolarije. U te podatke spadaju dimenzije prozora, dodatne opreme, roletni, komarnika, spoljne okapnice, unutrašnje daske, nadogradnje stakla, jednokrilnih prozora, dvokrilnih prozora, venecijanera…

Cena može da se da po kvadratnom metru, međutim, to je neprecizan metod. U tom slučaju ne bi trebalo uzeti u potpunosti ozbiljno cenu sve dok se ne utvrde svi neophodni podaci i detalji za određivanje cene.

Aluminijumska stolarija

Aluminijumska stolarija je proizvod koji se koristi za zastakljivanje većih površina. On je namenjen za površine kod kojih je potrebna postojanost i čvrstina, sa jedne strane, i lagana konstrukcija, sa druge. Aluminijumska stolarija daje elegantan izgled prostoru i sinonim je za finu obradu i luksuz. Aluminijumska stolarija svakom ambijentu daje ekskluzivnost i sofisticiranost i u ponudi je u različitim bojama. Razlikuju se dve vrste aluminijumske stolarije. Ona sa termičkim mostom ili termoprekidom i aluminijumska stolarija bez njega. Ona koja ima termoprekid je namenjena za stanove i objekte kojima je potrebna termička izolacija. Hladni aluminijum je više za unutrašnju stolariju ili mesta gde toplotna izolacija nije potrebna već jačina i postojanost.

Drvo – aluminijum stolarija

Prozori drvo – aluminijum sjedinjuje dva najbolja svojstva drveta kao prirodnog materijala koji daje toplinu enterijeru i aluminijuma koji je dobar kao spoljna zaštita drvenih elemenata. Drvo se inače pod uticajem spoljašnjih faktora i vremenskih prilika deformiše, krivi, puca od jakog sunca. Danas se iz ovih razloga drvo dodatno obrađuje i zato se posatvljaju aluminijumske obloge. Tako aluminijum štiti drvo od vremenskih uticaja. Ova dva elementa se spajaju pomoću PVC noseće spojnice. Spojnicama se postiže to da nema natezanja između drveta i aluminijuma, već zahvaljujući spojnicama aluminijum klizi po spojnicama bez obzira na promene na drvetu.