Pri uređenju prostora u kojem živimo ili radimo pažnju posvećujemo prevashodno krupnim elementima, posle podnih obloga i krečenja, nameštaju, zavesama, tepisima. Ipak, da bi unutrašnjost imala toplinu i dobila notu jedinstvenosti, potrebno je i izabrati adekvatne detalje koji će razbiti monotoniju i uneti svežinu, kao što su cveće, ukrasni predmeti, slike, lampe.

PREDMET KOJI I KRASI I KORISTI

I pored svih drugih detalja kojima oplemenjujemo prostor, čineći ga razigranijim i neobičnijim, stone lampe bile bi odličan izbor jer su prikladne za gotovo sve prostorije u kojima obitavamo. Iako svojim dezenima, oblicima i materijalima mogu doprineti opštoj estetici enterijera, dajući mu katkad unikatan pečat, one se pre svega biraju jer su vrlo korisne. Neretko je prostoru potrebno dodatno svetlo, kako bi se pojačalo ono centralno, ili pak prigušeno, samo u određenoj prostoriji ili nekom trenutku, na primer ukoliko kasno uveče čitamo ili želimo da dok spavamo hodnik bude osvetljen. Takođe, njima se može osvetliti samo željeni kutak, recimo slika koju želimo da istaknemo. Stonim lampama može se svetlo usmeravati u željenom pravcu, kada je ono vrlo intenzivno, što je, na primer, poželjno kod učenja ili ručnog rada. Svakako, svetlo koje odašilju može biti vrlo nežno i prigušeno, a njihovim korišćenjem celokupna atmosfera u enterijeru biva ušuškanija i romantičnija.

ŠIROKA PRIMENA

Stone lampe su načelno manjih dimenzija tako da se mogu postavljati na različite komode, police, stolove, radne ili za šminkanje, a pogodne su gotovo za svaku prostoriju. U skladu sa stilom enterijera, bojama i već postojećim elementima, biramo i stonu lampu koja će se svojim oblikom i dezenom uklopiti u prostor, čineći s njim skladnu celinu, iako ga suptilno oplemenjujući. Dakle, to je predmet koji nije mnogo skup niti masivan, ali koji može biti vrlo efektan, kako zbog svetla koje pruža, tako i zahvaljujući svom izgledu; predmet koji je praktičan i koji u prostor unosi i izvesnu dinamiku.

MODELI STONIH LAMPI

Postoji mnogo vrsta i modela, te mogu biti sa keramičkim postoljem i abažurom od tkanine, stakla, kristala, sa metalnom ili drvenom konstrukcijom, u vidu stene, ovalne, loptaste, u obliku kocke ili kvadra, potpuno asimetrične, sa svetlom koje pada centralno ili u jednu, određenu stranu. Neobične kombinacije materijala i mnogo dezena i boja čine da stone lampe mogu biti vrlo atraktivne i odraz jednog savremenog i urbanog stila, ali, sa druge strane i u retro dizajnu. Takođe, pored izgleda mogu se razlikovati i spram svetla koje odašilju, bilo hladnog, toplog, u boji, jačeg ili slabijeg intenziteta.

KAKO ODABRATI?

Kada tražimo odgovarajuću stonu lampu, treba najpre da se vodimo namenom prostorije u koju želimo da je smestimo, da njenu veličinu i oblik izaberemo spram svrhe (na primer za čitanje) i mesta na koje želimo da je postavimo, a njene boje i materijale prema stilu enterijera. Ukoliko preferiramo sveden dizajn, ravne linije i neutralne boje, baš stona lampa jarkih boja i neobičnog oblika ili nesvakidašnjeg materijala može biti pravi osvežavajući detalj. Svakako, ponuda na tržištu je zaista velika, tako da svako može pronaći stonu lampu prema svom ukusu i meri svoga prostora.