Smešteno u Sredozemnom moru, ostrvo Krit je najveće grčko ostrvo, koje je poslednjih decenija dožvelo značajan rast stanovništva, upravo zahvaljujući razvoju turizma. Krit privlači turiste i avanturiste svojim plažama, prirodnim lepotama, ali i mnogim atrakcijama od kojih su neke nasleđe Minojske civilizacije.

Najveći grad na ostrvu, i ujedno njegovo upravno sedište jeste grad Iraklion. Ukoliko do sada niste posetili Krit leto 2018 godine je odlična prilika da to učinite. U nastavku teksta saznajte koje prirodne lepote će vas tamo sačekati.

Plaža Balos

Ovo je plaža koju mnogi nazivaju čudom prirode. Balos plaža je zapravo prirodna laguna, savršen spoj čiste vode, zlatno – crvenog peska i nestvarnog ambijenta koji će vam se sigurno urezati u sećanje.

Plaža Balos je uklještena između malog ostrva Imeri Gramvusa i samog Krita, i do nje se stiže uglavnom brodom, koji polazi iz mesta Kissamos. Možete se odlučiti i za automobilski ili autobuski prevoz, ali ruta koja vodi do Balsa je po mnogima komplikovana.

Ova plaža je jedna od najmirnijih i najprirodnijih na celom Kritu. Nije retkost da njome prošetaju i kozice koje su ove domaće. Na vrhu obližnjeg brda nalazi se i venecijanski zamak – tvrđava, koji bi takođe trebalo da posetite ukoliko se budete kupali na Balosu.

Plaža Preveli

Na samo 40 kilometara od glavnog grada Krita, smeštena je plaža Preveli, nezaobilazna stanica mnogih turista koji letuju na Kritu. Ova plaža izgledom podseća na egzotičnu lagunu, i predstavlja kombinaciju kristalno zelenkaste vode, finog mekog peska i atraktivnih palmi.

Plažu Preveli okružuje bujna vegetacija u vidu velike šume palminog drveća, ali i reka Kourtaliotis, koja se ovde završava formirajući deltu. Na izlazu reke nalazi se peščana plaža sa kamenčićima na dnu, ali i hladnom vodom koja je posledica reke.

Prelepa stena koja izgleda kao jarbol nalazi se u istočnom delu plaže, i predstavlja još jedan razlog zbog kog se turisti sa ove plaže vrate sa pregršt originalnih fotografija. Iako je plaža slabo uređena, u blizini postoji nekoliko restorana i barova, a možete se opustiti i uz vožnju pedalinom.

Plaža Seitan Limania

Ova plaža smeštena je u Akrotiriju, a poznata je po kristalno čistom moru okruženom stenama, u zalivu specifičnog oblika. Voda prodire u stene Akrotirija i na taj način kreira male zalive.

Ovde je formirana i jedna tajna plaža – Seitan Limania. Reč je o malom zalivu, koji još uvek nije uređen, i do koga je potrebno oko 20 minuta hoda od mesta gde ostavljate automobil, duž lako prolaznih staza. Ukoliko ste avanturističkog duha, i volite da istražujete nove, skrivene predele, obavezno posetite jednu od najboljih tajnih plaža Chanie.

Ostrvo Hrissi

Jedno od 81 naseljenjih ostrva Krita je ostrvo Hrissi, koje meštani takođe zovu Gaidouronisi ili Magareće ostrvo. Dužina ovog ostrva je 5 km, i njome se prostire kedrova šuma stara preko 200 godina.

Ovo rajsko ostrvo se može pohvaliti zlatnim peskom, čistom vodom, maslinama, ali i velikim brojem školjki koje se nalaze duž cele obale. Sever ostrva odlikuju lepo organizovane plaže, sa ležaljama i suncobranima, a ostatak ostrva poseduje i nekoliko manjih, divljih plaža.

Na jugoistočnom delu Krisija smeštena je živopisna luka sa čamcima, koja i dovodi posetioce na ovo ostrvo, čamcima koji stižu iz Irapetre. Ovde se nalazi i mala taverna u kojoj možete ručati, popiti kafu i uživati u ambijentu.

Klisura Samaria

Nisu pesak i more jedine atrakcije koje oduševljavaju turiste kada je u pitanju Krit. Ovde je takođe smeštena i klisura Samaria, koja garantuje nezaoravan doživljaj i potpuno novo iskustvo na putovanju.

Ova 18 kilometara duga klisura nalazi se u okviru nacionalnog parka Samaria, i uvrštena je u UNESCO listu. Prolazi kroz šume drevnih čempresa i borova, preseca litice planina, a potom pravi pad do plaža sa crnim peskom u Libijskom moru. Oni koji su u kondiciji rado se odlučuju na pešačenje klisurom, a potrebno je 4 do 7 sati da biste je prošli u potpunosti. Na kraju puta većina turista unajmi čamac koji će ih odvesti do Hora Sfakiona.

Pregršt je razloga da posetite čuveni Krit, a ovo su samo neki od njih.

Ukoliko tamo provodite leto, ne idite nigde bez fotoaparata ili telefona, jer ćete prelepe predele nalaziti na svakom koraku.