Povećanje grudi je povećanje ubacivanjem određenih umetaka u grudno tkivo. Na taj način, osim povećanja, grudi dobijaju i željeni oblik i simetriju. Nakon tretmana povećanja grudi treba da budu elastične, mekane i pokretljive. Mnogo dame odlučuju se na srednju veličinu grudi kako bi zadovoljile njihove estetske potrebe bez da izgledaju neprirodno i ogromno. Razlog tome su male grudi, asimetrija, ili promena oblika i volumena nakon porođaja ili smanjenja kilograma. Isto tako, starenjem se grudi kao i svi mišići na telu opuštaju, te estetski deluju manje, oslabljeno i labavo, pa se i iz tih razloga žene često opredeljuju za njihovo povećanje.

Povećanjem grudi, pored povećanja dobija se i oblik koji se može “podesiti” prema obliku odnosno konfiguraciji tela, kako bi povećane grudi u potpunosti bile simetrične sa celim telom.

Najčešći kandidati

Kako bi znale da li ste pravi kandidat za augmentaciju je potrebno da ispuniti određene uslove, a to su:
da su vam grudi jako male

  • da su vaše grudi asimetrične
  • da su vaše grudi oslabljene nakon porođaja ili većeg gubitka kilograma
  • da je postojao operativni zahvat nakon određene deformacije
  • da postoji asimetrija u odnosu na čitavo telu (male grudi, veliki kukovi)

Nakon što se odlučite na korak povećanja grudi, potrebno je da znate veličinu koju želite i njihov oblik, ili da se o tome posavetujete sa lekarom koji će zahvat izvoditi. Morate imati na umu da su grudi kao i ostali delovi tela individualne i da ne postoji par istih, kao i to da ako nekome lepo stoji jedan oblik ne mora značiti da će i vama odgovarati. Zato budite jedinstvene u odabiru.

Proces zahvata

Zahvat odnosno povećanje grudi izvodi se i pod opštom i pod lokalnom anestizijom, što zavisi od više faktora. Povlači se rez ispod pazuha, ispod dojke ili oko bradavice dojke, veličine 4-5cm. Nakon toga se kroz rez ubacuju implantati iza grudnog mišića. Takođe, postoji i mogućnost pravljenja reza u nivou pupka, što je malo ređi slučaj.

Postoperativni oporavak

Oporavak nakon zahvata povećanja grudi traje svega par dana. Pacijentikinje ostaju jedan do dva dana na klinici u kojoj je zahvat izvršen kako bi se u tom roku pratilo opšte stanje i reakcija organizma. Pacijentkinje sve vreme treba da nose postoperativni brushalter ili elastični zavoj, a ceo oporavak traje oko 7 dana. Nakon toga, skidaju se konci po dogovoru sa doktorom.
Kada se oporavak završi možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uz malu pažnju ali i izbegavanje sunčanja u narednih mesec dana.

Komplikacije

Komlikacije nakon povećanja grudi mogće su kao i kod svakog hiruškog zahvata i zato je najbolje pridržavati se saveta i uputstva lekara kako bi se komplikacije maksimalno izbegle. Isto tako, povećanje grudi ne spada u jednostavne zahvate, pa je zahvat poželjno uraditi kod proverenih klinika i estetskih hirurga.

Cena

Cene povećanja grudi variraju od klinike do klinike ali se okvirno kreću slično. Kada je u pitanju cena za povećanje grudi implantatima ona se kreće 3000eur, dok se cena zamena implantata kreće oko 2000-2500eur. Za ostale metode povećanja grudi potrebno je informisati se.

Većina žena nakon povećanja grudi oseća zadovoljstvo i dobija veće samopuzdanje nego pre zahvata. Razultati su uglavnom trajni, a korekcije su potrebne ukoliko dođe do velikih telesnih promena.