Opremanje doma je nešto u čemu uživa svako od nas. Biranje boje za zidove, nameštaja, tepiha i ostalih pratećih stvari je pravo zadovoljsto iako može biti i naporno. U prevelikoj želji da svoj životni prostor urede savršeno, mnogi ne mogu da se snađu, pa je zato najbolje angažovati stručno lice, dogovoriti se sa njim oko vaših želja i potreba i prepustiti ceo posao onome kome je to profesija. Pa ipak, ukoliko sami sređujete dom, evo nekoliko saveta.

Tepih i zavese

Pri odabiru  tepiha treba obratiti pažnju na njegove dimenzije, oblik, materijal od koga je izrađen i boju. Ako je nameštaj u bojama, tepih bi trebalo da bude jednobojan ili u nekim neutralnim nijansama, dok će šaren tepih veselih tonova razbiti monotoniju ako je nameštaj u jednoj nijansi. Toplini atmosfere doprinose i dobro odabrane zavese i draperije. Olakšajte sebi izbor tepiha i pronađite sebi odgovarajući klikom na ovaj link.

Zidovi, podovi i rasveta

Ono što čini osnovu  uspešno uređenog stana su dobro odabrane boje i kvalitetno urađeni zidovi i podovi. Danas postoji veliki broj mogućnosti za krečenje ili oblaganje zidova različitim vrstama tapeta ili savremenim zidnim oblogama. Tu su i razni dodaci izrađeni od piliuretana, koji izgledaju kao da su od gipsa. Podovi definišu prostor i zato treba biti pažljiv u odabiru podnih obloga. Ponuda je i u ovoj oblasti velika,  pa je dobro pri kupovini pitati koja je vrsta najpogodnija u zavisnosti od toga koji prostor opremate, jer je bitno voditi računa kako o izgledu, tako i o kvalitetu. U prostorijama u kojima se boravi svakodnevno ne treba štedeti na podnim oblogama, jer su oni izloženi velikom pritisku, ali u spavaćim ili sobama koje ne korisite često, ne morate preterano ulagati u ovaj segment. Osvetljenje stana je nešto čemu se poslednjih godina pridaje velika pažnja. Osim centralnog mesta ne plafonu, sve je više rasprostranjena periferna dekorativna rasveta, koja daje posebnu atmosferu domu. Plafon takođe treba da bude kvalitetno urađen i da se uklapa sa zidovima.

Nameštaj

Nameštaj je ono čemu pridajemo najviše pažnje prilikom opremanja stana ili kuće. Pre odlaska u kupovinu potrebno je razmisliti o tome koje su vaše potrebe, kakav efekat želite da postignete, a onda i sve to da uklopite sa vašim finanasijskim mogućnostima. Nameštaj ne bi trebalo da bude glomazan i prevelik, te vodite računa o njegovim dimenzijama. Ako imate malu decu, izbegavajte komade sa oštrim ivicama. Vrlo praktičan je i rasklopiv nameštaj, posebno ukoliko je prostor koji opremate nešto manji. Kod odabira pojedinih komada, kao što su garniture za dnevnu sobu, potrebno je naći dobar odnos dužine i širine prostora za sedenje, a ne bi trebalo zanemariti ni boju, kao ni materijal od koga je izrađena. Dobro je izabrati onaj koji se lako pere.

Boje

Pri odabiru boja bitno je kakav efekat želite da postignete. Pustite mašti na volju ukoliko ste smeli i kombinujte najrazličitije boje. Ako niste za ekperimentisanje, onda se odlučite za jedan ton, jer je to praktično rešenje.

Detalji

Pošto ste odabrali nameštaj i ostale „krupne“ stvari za svoj stan, svakako posvetite pažnju detaljima. Odaberite dekorativne predmete koji će imati vaš lični pečat. Jastučići na dnevnoj garnituri, lampe, vaze, svećnjaci, ramovi za slike i drugi sitni predmeti udahnuće u vaš dom dušu. Zamenom ovih sitnih predmeta možete s vremena na vreme da potpuno promenite atmosferu u svom domu i date mu novu dimenziju.