Gotovo da danas nema žene koja ne voli bar neki komad nakita. Sve češće, i muškarci se odlučuju da se „ulepšaju“ nekim satom, narukvicom, ogrlicom ili prstenom. Mnogo je različitih vrsta nakita – od zlata, srebra i bižuterije koji nikada neće izaći iz mode, posebno kada se radi o kvalitetnim vrstama, koje se ne menjaju tokom vremena. 

Zlatare širom naše zemlje i sveta razvijaju različitu ponudu nakita – trude se da uvek imaju komade koji su u „trendu“, ali i da održavaju vanvremenske modele koji su uvek popularni, traženi i moderni. 

Srebrni nakit za svačiji džep i ukus

Komadi nakita od srebra kupuju se jer pre svega dosta podsećaju na belo zlato, tačnije imaju istu boju, ali nešto manji sjaj i naravno kvalitet. Cenovno su odlično rešenje za svakoga, a prsten, minđuše, ogrlice ili narukvice su uvek dobar poklon za svaku generaciju. Modeli koji nikada ne izlaze iz mode obično su ogrlice srednje dužine sa privescima od srebra ili dodatkom cirkona, kamenčića od opala kao i komadi sa dodatkom crnih perli ili detalja. Zlatare imaju veliku ponudu nakita od srebra, jer je vrlo tražen i jeftin. Uvek moderno je i imati bar neke minđuše od srebra, bilo na kačenje uz šaf, ili kopču, jer se mogu nositi u svim prilikama, a daju i eleganciju i sjaj izgledu.

Zlatni nakit vanvremenskih modela i vrednosti

Iako često kažu „nije zlato sve što sija“, nakit od belog, žutog, roze zlata ili kombinacije uvek se prepozna još na izlogu svake zlatare. Ima posebnu draž, vrlo je vredan i skup nakit, a traje večno. Zato je pravi odgovor na pitanje šta to nikada ne izlazi iz mode, kada se radi o nakitu – upravo zlato. Neko više voli žutu boju – obično starije generacije, jer je tradicionalno postojalo dugo kao jedina vrsta zlata i kao najvredniji komad nakita.  Sa druge strane, danas je belo zlato vrlo popularno, jer je nešto nežnije – sive boje i može se nositi u svim prilika. Mnogo često se kupuje belo zlato kao poklon za veridbu ili rođendan, upravo zbog doze elegancije, ali i neutralnosti u pogledu nosivosti zbog jačine same boje. Zlato uz cirkone uvek je u modi i obično na izlogu svake zlatare, na bilo kom komadu naki

Modeli od bižuterije – zanimljive kombinacije

Iako zlatare imaju ponudu zlata i srebra, tačno je da postoje modeli od bižuterije koji su uvek u modi, iako ne mogu da se uporede po vrednosti sa zlatom, a i srebrom. Bižuterija je dobar izbor za svakodnevno nošenje, česte promene odevnih kombinacija i navikavanje na nošenje nakita. Dugačke ogrlice sa perlama, glomazno šareno prstenje, minđuše različitih dimenzija, nosi veliki broj dama, gotovo svakodnevno. Komad nakita koji može biti originalno izrađen od skupocenih delova, ili kupljen u vidu bižuterije za kraće nošenje jesu biseri. Svakako da o odnosu vrednosti bižuterije i pravih bisera ne treba ni govoriti, biseri od bižuterije mogu da upotpune izgled, posebno ga vole dame srednjih godina, za posebne prilike i povode. 

Nakit vole sve dame, bez obzira na godine, preferencije i stajlinge. Pravi komadi koji nikada ne izlaze iz mode su svedeni modeli, od zlata ili srebra, a ponekad su nosivi i modeli od bižuterije. Ipak, zlatare su mesto u kojima se može naći najkvalitetnija ponuda nakita, za svačiji ukus, finansijske mogućnosti i povod.