Gradovi širom naše zemlje imaju puno vrlina koje ih čine interesantnim lokacijama za život. Upravo zbog toga smo odlučili da navedemo nekoliko lokalnih destinacija koje bi vrlo lako mogle da ponesu titulu grada sa najvećim brojem raznolikih mogućnosti. Evo koji su to najpogodniji gradovi za život u Srbiji:

#1 Geografski centar države – Kragujevac

Iako je centar Srbije i dalje u fazi urbanističkog razvoja, Kragujevac se i dalje često nađe na listi najpogodnijih gradova za život u Srbiji. Lokalci su druželjubivi i prijatni, a sam grad nudi puno opcija za zaposlenje i studiranje (u gradu se nalazi univerzitet sa preko 10 državnih fakulteta). Boravkom u ovom gradu stiče se utisak da se sve nalazi u neposrednoj blizini, što je velika prednost ukoliko želite da se preselite. Međutim, čak i u slučaju da ne želite da šetate, moći ćete da iskoristite vožnju verovatno najjeftinijim taksijem u državi. Noćni život je ovde nešto tiši nego u drugim gradovima, ali ćete slobodne dane zasigurno moći da ispunite raznovrsnim sadržajima. 

#2 Grad koji nikada ne spava – Beograd 

Mesto koje neosporno nudi najviše mogućnosti za usavršavanje (bilo obrazovno ili poslovno) jeste prestonica, Beograd. Shodno tome se svake godine, a posebno u letnjem periodu, susrećemo sa izuzetnim prilivom mladog stanovništva u glavni grad. Brucoši su u potrazi za fakultetima, navršeni studenti za zaposlenjem, a ostala populacija uveliko uživa u ostalim zabavnim sadržajima. Noćni život u Beogradu je sinonim za izvrstan provod, a grad se takođe može pohvaliti i organizacijom brojnih sportskih i kulturoloških manifestacija. 

U prestonici se ozbiljno radi na izgradnji novih objekata po uzoru na najmodernije metropole sveta. Ukoliko vas zanima prodaja stanova Novi Beograd će ponuditi široku paletu nekretnina, stoga predlažemo da se fokusirate na navedenu opštinu. 

#3 Biser Zapadnog Pomoravlja – Kruševac

Premda danas važi za jedan od najrazvijenijih gradova države, centar Rasinskog okruga je kroz svoju istoriju prolazio kroz nekoliko mukotrpnih perioda. I dok se burna istorija povezuje sa knezom Lazarom, viševekovnom opsadom Osmanlija i gotovo neraskidivom vezom rušenja i obnavljanja, u gradu se danas može naići na pregršt raznolikih sadržaja. 

Površina grada i broj stanovnika su savršeno izbalansirani, pa ćete se na ulicama Kruševca zaista retko susretati sa saobraćajnim kolapsima. Ponuda zaposlenja je raznolika, jer se pored industrijske zone u gradu nalaze firme sa svetskim renomeom te mnogi ugostiteljski objekti  kojima su radnici uvek potrebni. 

#4 Srpska Atina – Novi Sad

Vojvođanska prestonica je pravi sinonim za multikulturalnost, što se naročito može primetiti u arhitekturi naselja. Razlozi za to leže u činjenici da su se kroz istoriju, na ovom području prepletale mnoge različite kulture, te da je svaka ponaosob ostavljala svoj pečat u temeljima naselja. 

Za Novi Sad je karakterističan spoj visokih zgrada i predivnih ravnica sa starinskim kućama, što ga definitivno čini pogodnom opcijom za sve pojedince. Stariji će moći da uživaju u prirodnom okruženju, dok će mlađi zasigurno pronaći svoje buduće zanimanje u univerzitetskom gradu. Zbog kvalitetnog noćnog života i na desetine manifestacija tokom godine, provod u Novom Sad je u rangu najvećih gradova Evrope. Grad je inače domaćin poznatog Exit festivala, koji je višestruki dobitnik nagrade za najbolji festival starog kontinenta.

#5 Prestonica južne Srbije – Niš

Niš je treći srpski rad po veličini, a interesantno je napomenuti da se smatra jednim od najstarijih gradova na Balkanskom poluostrvu. Što se tiče obrazovanja, u Nišu se nalazi preko deset fakulteta te veliki broj osnovnih i srednjih škola, što ga svrstava u gradove sa dobrom ponudom za sve učenike i studente. Manifestacije mogu biti još jedan od razloga da se mladi presele na jug, a vredi spomenuti i stanovništvo koje je izrazito druželjubivo. Za ugostiteljske objekte je karakteristična kuhinja sa izvrsnim domaćim specijalitetima, ali se na ulicama može naići i na veliki broj restorana sa  đakonijama inostranog porekla. Građani Niša obožavaju šetnje, pa su vreve češća pojava na šetalištima ili u parkovima, nego na ulicama.

Razmotrite život u banjama

Inostrani turisti su prepoznali potencijal banjskog turizma u Srbiji, pa se otud javlja i veliki broj poseta ovih centara. Međutim, pored toga što mogu biti izvrsna opcija za opuštanje, odmor ili lečenje – banje takođe mogu biti i povoljna destinacija za život. Život je miran, a imajući u vidu razvijenost privrede, sigurni smo da ćete vrlo lako pronaći radno mesto. Vredi naglasiti da će se zbog velikog broja poseta otvoriti i raznolike mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa. Evo nekoliko Banja koje preporučujemo:

  • Vrnjačka Banja
  • Banja Koviljača
  • Sokobanja
  • Mataruška Banja
  • Vranjska Banja 

Krajevi Srbije su karakteristični po spoju rustičnih i modernih motiva, što ih čini još više upečatljivim. Predstavili smo vam skraćeni popis najpogodnijih gradova za život, a vaše omiljene destinacije možete da podelite sa nama u komentarima.