Beograd je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u regionu, a fotografije koje turisti iz njega ponesu kao uspomenu, uslikane su na nekim od najlepših lokacija prestonice. Svaki skriveni kutak Beograda ima svoju priču, a zajedno oni čine Beograd posebnim i autentičnim.

Neretko i sami Beograđani obilaze različite delove grada u potrazi za fotografijama vrednim divljenja.

Kako bi pronašli idealan kadar i napravili kvalitetne fotografije, u nastavku teksta pronaći ćete listu sa nekim od najfotogenicnijih lokacija u Beogradu koje možete posetiti.

#1 Šetališta uz reku – omiljena destinacija za fotografisanje

Beogradska šetališta su jedna od omiljenih destinacija za fotografisanje u Beogradu. Bilo da se radi o Promenadi na Ušću, Zemunskom keju ili Beton hali, fotografije nastale ovde su posebne.

Promenada na Ušću je jedno od najlepših šetališta u Beogradu. Ova staza vodi od Ušća Save u Dunav sve do Kapetanije u Zemunu, pa ćete dugom šetnjom imati bezbroj prilika za pronalazak idealne fotografije.

Iako je danju ovo mesto predviđeno za šetnju, čim padne mrak, Promenada se pretvara u pravi raj za noćni život. Veliki broj splavova koji se ovde nalaze preko cele nedelje organizuju nezaboravne žurke, a posebno su primamljivi turistima koji žele da okuse delić noćnog provoda po kome je Beograd prepoznatljiv.

Za poznate splavove koji se ovde nalaze, kao što je splav Kopernikus Nova godina je jedan od najbitnijih povoda u toku godine za organizovanje nezaboravnih žurki pa se svrstavaju u jednu od najpopularnijih lokacija za doček. Zbog vatrometa i novogodišnje atmosfere, tada je ovaj deo grada najlepši.

Savamala i Beton hala su nakon svog otvaranja u kratkom roku postali popularne lokacije za fotografisanje. Savamala je poznata po svojim posebnim muralima i arhitekturi koji predstavljaju odličnu pozadinu za fotografije.

#2 Vidikovci – nezaobilazna panorama grada

Prostrani vidikovci su idealna pozadina za svaku fotografiju, pa su upravo jedne od najlepših fotografija iz Beograda nastale baš na ovim lokacijama. U Beogradu postoji više mesta koji imaju pogled na ceo grad.

Podatak da na Kalemegdanu nastene više hiljada slika svakog dana nije začuđujuć. Pogled sa najprepoznativijeg simbola prestonice na panoramu grada je jedan od najlepših prizora u Beogradu i neiscrpan izvor inspiracije za slikanje.

Dosta zelene površine, stare zidine i stepeništa na pozadini fotografije, učiniće je autentičnom i oslikaće netaknuti stari duh tvrđave.

Poslednjih godina, posebno popularna destinacija za pravljenje fotografije bila je terasa kule Gardoš, glavnog obeležja Zemuna. Ona je specifična po svojoj arhitekturi a pogled na reku i krovove kuća koji pruža je nesvakidašnji. Ova neverovatna panorama daje estetiku i nalazi se u pozadini mnogih fotografija nastalih u Beogradu.

#3 Botanička bašta – jedina botanička bašta u Srbiji

Zelena oaza, koja se nalazi nedaleko od centra Beograda, sjajno je mesto za beg od svakodnevice i pravljenje sjajnih fotografija u prirodi.

Iako je svaki deo bašte poseban i lep na svoj način, ipak su za fotografisanje najpopulariji Japanski vrt, glavni staklenik kao i drveni mostići i jezera, gde nastaju bajkoviti kadrovi. Sa obzirom da u njoj nema mnogo prolaznika, moći ćete bez ometanja da se fotografišete u svakom njenom kutku.

#4 Skadarlija – ulica večitih boema

Jedna od najpoznatijih ulica Beograda, simbol je sprske tradicije, kulture i starogradske muzike.  Svojim karakterističnim ambijentom, prepoznatljivom arhitekturom, dobro poznatom kaldrmom i nesvakidašnjim izgledom, upravo je ovo ulica u kojoj nastaju najlepše fotografije.

Potpuno drugačija od svih ostalih delova grada, Skadarlija privlači mnoge ljude koji žele da osete boemsku atmosferu i pokušaju da bar deo njene lepote prenesu na fotografiju.

#5 Kosančićev venac – duh starog Beograda

Ovaj kutak Beograda specifičan je po kaldrmisanim i kamenim ulicama koje su sačuvane iz prethodnih vekova. Pored zgrada autentičnog izgleda i značajnih istorijskih i kulturnih zdanja koje se ovde nalaze, u delu okrenutom ka Savi postoji i nekoliko bašti kafića sa pogledom na reku.

Zbog svog rustičnog i romantičnog izgleda i neverovatnog pogleda, ulice na Kosančićevom vencu su često izbor za romantične fotografije mladenaca koji baš ovde žele da zabeleže najsrećnije trenutke.

#6 Dorćol – u samom srcu Beograda

Dorćol, koji se nalazi na teritoriji Starog grada i ima izlaz na Dunav, prepun je prelepih prizora koje možete zabeležiti. Ovo urbano mesto u Beogradu poznato je po brojnim malim kafićima specifičnog izgleda, gde možete napraviti zanimljive fotografije.

U samom srcu Beograda, Dorćol je jedno od najčešćih lokacija koje biraju, kako turisti, tako i Beograđani, za šetnju i pronalaženje interesantnih kutaka koji su nepresušan izvor originalnih kadrova.

Za odlične fotografije nisu neophodne daleke destinacije, već je dovoljno samo malo truda za pronalaženje skrivenih mesta u Beogradu. Nadamo se da smo vas inspirisali da pripremite svoju kameru i krenete u pohod za prelepim kadrovima glavnog grada!