Za mnoge je čišćenje kuće vrlo neugodan zadatak. A mnoga čišćenja zaista počinju tek kada je to apsolutno neophodno. Za vas smo sakupili nekoliko vrlo korisnih saveta za čišćenje, koje možete pročitati u narednom tekstu.

Kako očistiti najprljavije stvari u kupatilu?

Stara zavesa za tuš ili kadu u kupatilu izgledaće novo uz jednostavan trik. Odstranite plesan i prljavštinu s njega smesom hidrogen peroksida i vode u jednakim kolčinama. Izmešajte, trljajte prljavštinu sunđerom i isperite vodom. Zavese će ponovo biti čiste na kraju procesa.

Četkice za zube treba stalno čistiti. S obzirom da su vlažne, idealne su za razvoj bakterija. Zato ih umočite u čašu jabukovog sirćeta, ostavite jedan sat, a zatim isperite toplom vodom.

Ako volite koristiti takozvane sunđere za tuširanje tokom pranja, znajte da im je potrebno i redovno čišćenje. Prava su zaliha bakterija. Ali možete ih lako očistiti: potopite ih u mešavinu vode i sirćeta. Ostavite sat vremena, a zatim dobro procedite.

Da li biste želeli da izbelite kadu?

Ovaj zadatak takođe može biti lak. Vodonik peroksid uklanja kamenac i prljavštinu. Sipajte vodonik peroksid u bocu sa sprejom, prskajte po prljavoj kadi i ostavite pola sata da deluje. Zatim nežno trljajte sunđerom za čišćenje i isperite vodom. Kada će biti kao nova.

Možete da koristite i još jedan trik: prvo namažite smešu sode bikarbone i vode, a zatim ostavite nekoliko minuta, prskajte sirćetom po kadi i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Ako je prljavština više postojana, ostavite dva sata. Zatim je očistite sunđerom i isperite toplom vodom.

Limunska kiselina je takođe odlično sredstvo za čišćenje kupatila. Pomešajte isti deo limunske kiseline sa vodom, nanesite je na zaprljane delove kade i ostavite dvadesetak minuta. Zatim trljajte i isperite vodom.

Temeljno očistite WC

Možete praviti “bombe” za čišćenje WC-a i na taj način ćete dezinfikovati i ukloniti neugodne mirise. Napravite ih od jedne šolje sode bikarbone, četvrtine šoljice limunske kiseline, jedne kafene kašike sirćeta, jedne kafene kašike šest odsto hidrogen peroksida i dvadeset kapi esencijalnog ulja po vašem izboru. U veću posudu izlijte sodu bikarbonu, dodajte limunsku kiselinu, pomešajte sirće i vodonik peroksid u drugoj posudi, a zatim tečnost sipajte na suvi deo smeše.

Proces obavite vrlo sporo, jer će se smeša peniti. Kada se uspešno pomešaju, dodajte esencijalno ulje i ponovo promešajte. Kašikom pravite kuglice i sušite ih na suvom (papir za pečenje) najmanje šest sati, najbolje preko noći. Zatim bombe čuvajte u staklenoj posudi sa poklopcem i upotrebite po potrebi.

Previše zauzeti za čišćenje i održavanje

Ne baš tako retko, zbog previše obaveza, većina ljudi nema dovoljn vremena da se posveti čistoći svog doma, kancelarije ili nekog drugog objekta. Iz tog razloga, danas na  tržištu postoje agencije koje rade profesionalno čišćenje i održavanje objekata svih vrsta. Agencije za čišćenje i održavanje nude uluge poput genralnog ćišćenja s vremena na vreme ili svakodnevno održavanje. 

Pored toga, mnoge od ovih agencija se bave i čišćenjem nameštaja, mebla i ostalih materijala. Sa druge strane, mnoge od njih nude i uluge čišćenja prostora kao što su građevinski objekti, hale sportova, Na kraju kada kažemo profesionalno čišćenje, mislimo na održavanje svakog kutka  objekta, odnosno pranje i poliranje svih vrsta podova uz profesionalne mašine, pranje prozora, roletni, uklanjanje prašine, iznošenje smeća, zalivanje cveća, pa čak i dubinsko pranje tepiha i skidanje fleka. 

Kako god da izaberete, način čišćenja i održavanja, važno je da bude redovno zbog zdravstvenih, kao i iz estetskih razloga.