Stiglo je leto – to čarobno doba godine kada možemo da ostavimo naše svakodnevne obaveze po strani i prepustimo se suncu, moru, pesku i, naravno, dobroj knjizi.

Nakon dugog i napornog perioda, zaslužujete da se opustite i uživate u dobro zasluženom odmoru. Ali, uz sve pripreme za letovanje, odabir prave knjige za čitanje na plaži može biti jednako važan kao i odabir savršenog mesta za odmor.

Dok ležite na mekanom pesku, osluškujući ritam talasa, treba vam knjiga koja će vas uvući u svoju priču, ali i omogućiti da s vremena na vreme podignete pogled i divite se beskrajnoj plavetnilu mora. Želite nešto što će vam pružiti avanturu, ljubav, misteriju, ili možda sve to zajedno.

Možda tražite romansu koja će vam ubrzati srce, triler koji će vas držati na ivici ležaljke, lakšu literaturu koja će vas nasmejati, ili pak nešto što će vas inspirisati i podstaći na razmišljanje. U svakom slučaju, dobra knjiga može biti savršen saputnik na vašem letovanju.

Upravo zbog toga, pripremili smo za vas listu od 12 knjiga različitih žanrova, koje su idealne za čitanje na plaži. Odabrane sa pažnjom i ljubavlju, ove knjige pružiće vam nezaboravno iskustvo i učiniti vaše leto još lepšim. Pogledajte naše predloge i pronađite svoju savršenu letnju knjigu.

Romansa

„Do kraja vremena“ – Danijel Stil: Njen jedinstven dar za pripovedanje čini svaku Stilovu knjigu magičnom. U „Do kraja vremena“, ona istražuje dve paralelne ljubavne priče koje traju kroz decenije, nudeći duboke uvide u teme ljubavi, strasti i sudbine. Sa bogatim likovima i emotivnom naracijom, ova knjiga je savršena za one koji žele da dožive vrtlog emocija na plaži. „Beležnica“ – Nikolas Sparks: Verovatno jedna od najpoznatijih ljubavnih priča ikada napisanih.

„Beležnica“ je snažna priča o tome kako ljubav može prevazići sve prepreke. Sparks majstorski prikazuje ljubav između Allie i Noaha, pružajući dubok i emotivan prikaz njihove ljubavi kroz vreme.

Trileri

„Devojka sa tetovažom zmaja“ – Stig Larson: Ova uzbudljiva knjiga je prvi deo trilogije „Milenijum“ i prati novinara Mikaela Blomkvista i genijalnu hakerku Lisbeth Salander. Ova uzbudljiva i mračna priča vodi čitatelje kroz tamne hodnike švedskog društva, pružajući uzbudljivo iskustvo čitanja.

„Da Vinčijev kod“ – Den Braun: Ova knjiga je pravi pageturner. Prateći Roberta Lengdona na potrazi za skrivenim tajnama, Braun stvara uzbudljivu i napetu atmosferu. Da Vinčijev kod je savršen izbor za one koji traže triler koji će ih držati prikovanim za knjigu.

Laka literatura (Chick lit)

“Dnevnik Bridžit Džouns“ – Helen Fielding: Ova knjiga prati neodoljivu Bridget Jones, tridesetogodišnjakinju sa Londona koja se trudi da balansira svoj ljubavni život, karijeru i nezaustavljivu želju za cigarama i čokoladom. Njen britanski humor, duhoviti dnevnički unosi i šarmantno nepredvidljiva priča čine ovo savršenim čitanjem za opuštanje na plaži.

„Tajni dnevnik jedne kupoholičarke“ – Sofi Kinsela: Ova duhovita i zabavna priča prati finansijski nesposobnu Becky Bloomwood dok se koprca sa svojim dugovima, kreditnim karticama i nezadrživom željom za šopingom. Beckyine avanture, nezgode i stalne finansijske katastrofe pružaju zabavno i opušteno čitanje koje je idealno za vrele letnje dane.

Romani

„Hiljadu sjajnih sunaca“ – Haled Hosini: Ovaj dirljivi roman pruža dubok uvid u živote Marijam i Lajle, dve žene koje su sudbinski povezane unutar patrijarhalne kulture Afganistana. Preplićući istorijske događaje sa intimnim portretima svakodnevnog života, Hosini pruža čitateljima emocionalnu vožnju kroz desetljeća ratova i nedaća.

„Eleanor Oliphant je potpuno u redu“ – Gail Honeyman: Ovaj dirljivi roman prati Elenor Olifant, ženu koja živi jednostavnim životom, ali krije mračnu prošlost. Njena neobična rutina i socijalna izolacija se narušavaju kada upozna Rejmonda, dobrodušnog IT radnika. Ovaj topao i emotivan roman pruža snažne portrete likova i sveobuhvatanu priču o prijateljstvu i isceljenju.

Savremeni romani

„Male laži“ – Liane Moriarty: Moriartyjeva majstorski tka mrežu intriga u malom australijskom gradu, gde svako ima nešto što skriva. „Male laži“ pruža uzbudljivu i intrigantnu priču o skandalima, tajnama i lažima koje mogu uništiti živote, a sve to smešteno u naizgled idiličnu zajednicu.

„Četrdeset pravila ljubavi“ – Elif Šafak: Ovaj duboko dirljiv i provokativan roman prati Elu, kućnu suprugu iz Bostona koja se upušta u avanturu otkrivanja sebe kroz proučavanje Rumi-jeve poezije i 40 pravila ljubavi. Kroz Elino putovanje, Šafakova stvara kaleidoskop boja, mirisa i zvukova, pružajući snažan komentar o ljubavi, religiji i misticizmu.

Fantastika

„Igra prestola“ – Džordž R. R. Martin: Igra prestola“ – Džordž R. R. Martin: Prva knjiga serijala „Pesma leda i vatre“, „Igra prestola“ uvodi čitatelje u bogat i složen svet Vesterosa, gde se plemićke porodice bore za kontrolu nad Sedam kraljevstava. Martinova maštovita naracija i kompleksni likovi pružaju nezaboravno čitalačko iskustvo, a intrige i preokreti drže čitatelje na ivici stolice. Idealna za one koji su voleli seriju.

„Hari Poter i kamen mudrosti“ – J.K. Rouling: Prva knjiga iz serijala o Hari Poteru, ova priča predstavlja čitatelje svetu magije, avanture i prijateljstva. Praćenje Harija kroz njegove prve dane u Hogvortsu, učenje o čarolijama, suočavanje sa mračnim silama, sve to čini ovu knjigu neodoljivo zabavnom i uzbudljivom za čitanje na plaži.

Svaka od ovih knjiga nudi jedinstveno i uzbudljivo čitalačko iskustvo, a njihovi živopisni likovi, zanimljive radnje i maštoviti svetovi savršeni su za beg od svakodnevice dok uživate na plaži. Bez obzira na to koji žanr preferirate, nadamo se da će vam naša selekcija pomoći da pronađete savršenu knjigu za čitanje na plaži.