Kičmeni stub sa svoja 24 pršljena pruža potporu i snagu telu. Ali, nema čoveka koji nije iskusio da se s vremena na vreme ta snaga i fleksibilnost izgube, a leđa trpe neprijatan pritisak i bol.

Pojedini simptomi bivaju trenutni i događaju se na primer zbog promaje, nepravilnog držanja ili podizanja težih predmeta, pa mogu prestati bez lekarskih intervencija. Dok drugi mogu da ukažu na značajne probleme sa zdravljem. 

Bol u donjem delu leđa i alarmni simptomi

Ukoliko vas prati učestala ukočenost duž kičme, počev od vrata i nemogućnost da uspravno stojite onda je to sasvim dovoljan alarm za posetu lekaru. Pored toga, oštar bol u leđima, bilo da je lokalizovan u vratnom delu, gornjem, srednjem ili donjem delu leđa, a pogoršava se nakon sedenja, stajanja ili aktivnosti – takođe jeste alarm. Ponekad, bol u leđima može biti simptom nekih stanja opasnih po život, i zato je veoma važno blagovremeno se javiti lekaru. Ako osećate bol u donjem delu leđa koji se širi ka butinama, zatim, utrnulost, slabost, peckanje prilikom mokrenja i povišenu temperaturu, potražite medicinsku pomoć. To treba učiniti pogotovo onda kada bol ne prestaje ni nakon odmora, ako se pogoršava u toku noći i traje duže od mesec dana. 

Koji su najčešći uzroci bolova u leđima

Bol u leđima najčešće nastaje nakon jakog naprezanja prilikom čega može doći do istegnuća mišića, grčeva, napetosti, povreda ili oštećenja diskova. To se događa uglavnom kada osoba diže na nepravilan način teške predmete, praveći nagli pokret. Pored toga, razni zdravstveni problemi mogu izazvati bol u leđima, na primer ispupčeni diskovi, pritisak na nerv, išijas, skolioza, osteoporoza, bubrežni kamen, artroza, srčani napad, spinalna stenoza, razne infekcije, tumori, upale i tako dalje. 

Spondiloza i starenje kičmenog stuba

Prilikom starenja može se dogoditi da u određenoj meri kičma počinje da slabi. Diskovi se tanje, pojavljuje se okoštavanje, a razmaci između pršljenova bivaju sve manji i manji. To se ne događa kod svakog, već kod osoba koje imaju pre svega genetsku uslovljenost. Spondiloza izaziva jake bolove u leđima usled toga što degenerativni procesi zahvate pršljenove, zglobove, ligamente i tako dalje. Kao propratni simptomi mogu se javiti bolovi u rameno-lopatičnoj regiji, trnjenje ruku, smanjenje mišićne snage, vrtoglavica, glavobolja, oduzetost nogu i slabost. Ovo je ozbiljno stanje, a simptome nikako ne treba zanemariti. 

Spinalna stenoza kao ozbiljan problem kičmenog stuba

Ukoliko se bolovi u leđima javljaju uporedo sa bolovima u nogama prilikom aktivnosti, a prestaju u stanju mirovanja, postoji mogućnost da se radi o spinalnoj stenozi. Reč je o pritisku na nerve, pa se pored bolova mogu javiti mišićna slabost i utnulost. 

Išijas i bol u leđima

Prilikom nekakvih povreda, izbočenog diska, dugotrajnog sedenja, grčenja mišića, dijabetesa i slično – može nastati išijas. Reč je o iritaciji i stezanju išijasnog nerva, prilikom čega se javlja oštra bol koja prolazi duž zadnjeg dela noge, pa sve do stopala. Bol u leđima tada je praćen osećajem utrnulosti i pritiskom u kičmi. Na svu sreću, oporavak je često brz, ali kao i kod drugih promena i problema sa kičmenim stubom neophodna je poseta fizioterapeutu. 

Kako lečiti bol u leđima 

Bol u leđima može biti ublažen uz antiinflamatorne lekove, poput ibuprofena, zatim, upotrebom relaksanata mišića ili apliciranja leda na područje. Pored toga, lekar može uključiti fizikalnu terapiju sa električnim stimulacijama nerva, inekcije, preporučiti akupunkturu, kiropraktiku ili razne vežbe za poboljšanje držanja. U lečenju kičme i hroničnih bolova krajnja intervencija svakako je hirurgija. Umetanje veštačkog diska, spajanje pršljenova, uklanjanje dela pršljena ili ubrizgavanje ćelija koje regenerišu kičmu – itekako mogu pomoći kod smanjenja boli.