Foto kredit: Wikipedia.org, Lidija Petrović.

Jezero na reci Uvac je nastalo veštačkim putem, pregrađivanjem reke Uvac da bi se izgradila Hidroelektrana Uvac. Ovo jezero je zasigurno jedno od najlepših jezera u Srbiji, usudiću se da kažem i šire. To je sasvim dovoljan razlog da ga morate posetiti.

Kako su Slike Srbije jedna od centralnih tema na Fotomaratonu, smatramo da ovom fotografijom dostojanstveno započinjemo sa magijom koju fotografija u svakom svom smislu obiluje.

Naime, jezero Uvac, smešteno između planina Zlatar i Javor, nalazi se nedaleko od Sjenice, pa se zato često naziva i Sjeničko jezero. Turistima su najzanimljiviji upravo meandri Uvca, tako da postoji već neko vreme odlična staza za pešačenje koja omogućava lako probijanje do vidikovca Molitva.

Sama staza ima česte uspone i padove, čija razlika čini i do 100 metara.

Njena dužina je nešto veća od četiri kilometara i biće vam potrebno najviše dva sata u jednom pravcu da je savladate. Olakšavajuća okolnost je što je ovu stazu prilično lako preći, nije fizički zahtevna. Pored toga, na stazi je tačno sve označeno šta vam treba i nema mogućnosti da ćete se izgubiti.

Najčešće se preporučuje da do stazice dođete preko kampa u Previnama koje je udaljeno 8 kilometara od Sijenice. Staza se prostire počev od potoka, preko mosta za pešake i šume odakle se izbija na čistinu, gde se već mogu polako videti meandri Uvca.

Pogled svakim korakom postaje sve lepši i lepši, a svakako je najlepši baš na vidikovcu Molitva odakle možete videti sve meandre, a ako budete imali sreće možda vidite i nekog beloglavog supa, koji su maskote ovog kraja. Sa ili bez njih imaćete sijaset predivnih slika u vašem fotoaparatu.

Ako želite bliži kontakt sa jezerom možete sići na neki od meandra, a možete se i pre šetanja stazom dogovoriti sa čamdžijom da vas pokupi čamcem i vrati odakle ste krenuli. Kako god da se odlučite da obiđete ovo jezero boravak će vam sigurno biti nezaboravan.