Zima nas je sve naterala da se ušuškamo u svojim domovima, da smanjimo fizičku aktivnost na minimum i da se prepustimo čarima slavske trpeze. Međutim, to ne sme da nam bude opravdanje zašto ne treniramo.

Dobro opremljene teretane svakako mogu biti dobar izbor za fizičku aktivnost. A ako Vam je izgovor da nemate dobre patike za teretanu, evo par saveta kako da odaberete najbolji model!

Šta treba da znate pre nego što odete u kupovinu

Pre odlaska u kupovinu, prvo treba da odlučite kakav trening ćete raditi u teretani. Ukoliko želite da radite laganije vežbe na različitim spravama, onda ne morate da previše pažnje da posvetite kupovini patika. Dovoljno je da su vam udobne i da se u njima prijatno osećate.

Međutim, ukoliko planirate da više vremena provedete na traci na trčanje, ili da trenirate fudbal, odbojku ili neki drugi sport, onda su Vam neophodne odgovarajuće patike.

Kupovina

Kada odlučite kakve su Vam patike potrebne, nameće se sledeće pitanje: gde otići u kupovinu? Naš savet je da posetite multibrend radnje u kojima možete naći najrazličitije modele. Takođe, bitno je i da pronađete prodavca koji Vam može preporučiti modele u skladu sa Vašim zahtevima.

Ako Vas mrzi da odlazite do prodavnice, možete kupiti i preko interneta. Međutim, ovo može biti teži način za kupovinu patika koje će Vam u potpunosti odgovarati. Dobra stvar ovakvog načina kupovine je to što obuću možete vratiti ukoliko ne odgovara. Sajt Sportizmo nudi siroku ponudu najpoznatijih brendova i garantuje kvalitet koji vam je potreban.

Kakve patike kupiti

Ako i ne nađete prodavca koji će Vam preporučiti odgovarajuće modele patika, uvek možete primeniti neki od naših saveta:

  1. Ukoliko planirate da trenirate neki sport, poput košarke, odbojke, ili rukometa, onda birajte patike koje će štititi skočni zglob. Naime, najčešće povrede koje nastaju bavljenjem ovih sportova je upravo istezanje tetiva, ili iskakanje skočnog zgloba. Dublje patike pružaju stabilnost zglobovima. Preporučuje se i da odaberete modele koji su napravljeni od čvršćih materijala, izbegavajte platnene patike.
  2. Za trčanje su idealne patike sa debljim, mekanim đonom. Poželjno je da ovakve patike budu mekane, napravljene od materijala koji omogućavaju stopalima da dišu. Zato posvetite dovoljno vremena odabiru ovakvih patika, jer je neophodno da savršeno odgovaraju Vašim stopalima.
  3. Ukoliko planirate da se bavite različitim aktivnostima, onda bi trebalo da se odlučite za neke univerzalne patike. Vodite računa da ovakve patike imaju mekane, anatomske uloške koji će pružati potporu, ali i pravilan položaj čitavog tela. Takođe, đon bi trebalo da bude od kvalitetnijeg materijala koji omogućava korišćenje na različitim podlogama.

Ostala oprema za trening

Pored adekvatne obuće, odnosno patika, neophodno je da za trening imate odgovarajuću ostalu opremu.  Pre svega, da biste izblegli žuljeve izaberite dovoljno kvalitetne čarape koje bi trebalo da budu pamučne. Odeća bi trebalo da bude udobna, da se u njoj osećate komotno i da Vas nigde ne steže.

Obavezno ponesite rezervnu majicu koju ćete obući nakon treninga. Pored toga, u svakoj torbi za teretanu treba da se nađe flašica sa vodom i peškir.

Ukoliko niste pobornik tuširanja u teretani, onda obavezno nakon treninga pokupite znoj peškirom i zamenite majicu.