Srbija je jedna od najstarijih evropskih zemalja čiji koreni dosežu do čak 7. veka. Veličanstveni planinski venci, urbani centri, boemske četvrti i spoj uticaja raznih naroda su se postarali da ova zemlja ostavi snažan utisak na vas. 

Međutim, pored raskošne kulturno-istorijske baštine, Srbija ima izobilje prirodnih bogatstava poput kanjona, uvaca i planina koje će vas ostaviti bez daha i omogućiti vam da napravite savršenu fotografiju za Instagram. 

U nastavku ovog teksta saznajte najlepše prirodne lepote Srbije koje će vas oboriti sa nogu i na kojima možete napraviti najbolje fotografije. A ukoliko ste tradicionalniji tip osobe pa vas društvene mreže poput Instagrama ni ne zanimaju previše, trebaće vam album za slike prilično velikih dimenzija, jer ćete na ovim lokalitetima biti vezani za vaš foto-aparat. 

#1 Kafa sa pogledom na Hram Svetog Save 

Hram Svetog Save, ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva, već je i jedna od najvećih pravoslavnih crkvi na svetu. Nalazi se u samom srcu beogradske opštine Vračar a svoj naziv nosi po Rastku Nemanjiću, šire poznatijem po svom monaškom imenu, Savi. 

Ovo velelepno zdanje sagrađeno je na lokaciji na kojoj se, prema različitim izvorima, nalazio grob ove istorijske ličnosti od ključnog značaja za Srbe širom sveta. Naime, mošti ovog sveca bile su premeštene na Vračar iz manastira Mileševe gde su i ležale do 1595. godine kada su bile oskrnavljene od strane Osmanskog carstva.

Izgradnja crkve je počela čak 1935. godine a ovaj projekat je dodeljen arhitektama Bogdanu Nestoroviću i Aleksandru Deroku a planirana je da bude izrađena po uzoru na Aju Sofiju iz Istambula. 

Danas, Hram Svetog Save predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih spomenika Srbije. Visoka je čak 78.3 metra a široka čak 81 metar. Nalazi se u u centru Vračara, samo par minuta od centra grada.

U samom okruženju hrama se nalazi veliki broj moderno opremljenih restorana i kafeterija u kojima se možete opustiti ako se umorite od fotografisanja. 

#2 Prirodna arhitektura u Đavoljoj Varoši

Đavolja Varoš je prirodni lokalitet koji se nalazi u selu Đake u južnoj Srbiji, samo 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije. Sadrži se od 202 zemljane figure, odnosno “kule” kako ih lokalno stanovništvo naziva, visine od 2 do 15 metara i širine od 0,5 do 3 metra sa kamenim kapama na vrhovima svake figure. 

Obiđite ovaj nesvakidašnji lokalitet čiji je arhitekta priroda i opustite se u nekoj od obližnjih taverni uz priče lokalaca o legendama ovog kraja.

#3 Tragovima istorije u zamku Fantast 

Dvorac Fantast je bajkovito zdanje koje u u 20. veku sagradio Bogdan Dunđerski pripadnik jedne od najbogatijih trgovačkih porodica tog vremena. Ovaj dvorac je danas hotel a nalazi u Čelarevu nadomak Bečeja. 

Odmorite se od brzog života velikog grad vikendom u dvorcu Fantast jer ćete se sa sigurnošću osećati kao da ste deo bajke. U ponudi imaju i jahanje konja, pa se bar par trenutaka možete osećati kao da ste deo kraljevske porodice. 

Sve ovo će doprineti da steknete nezaboravne trenutke sa porodicom ili prijateljima, zato ne zaboravite da škljocnete par fotografija kako bi ih ovekovečili. 

#4 Aktivni izlet u kanjonu reke Uvac

Kanjon reke Uvac je mnogima najveličanstvenije priordno blago Srbije, svesni smo da se ukusi razlikuju ali ovaj lokalitet sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Reka Uvac, njeni vijugavi meandri i tirkizna izgledaju potpuno nestarno a celo okruženje obliuje bogatim biljnim i životinjskim svetom. 

Ovaj lokalitet je i nacionalni park i nalazi se pod zaštitom države budući da je stanište mnogih ugroženih vrsta, među kojima je i Beloglavi sup. 

#5 Drvengrad, šarmantni kulturni spomenik planine Tare

Drvengrad, Kustendorf ili Mećavnik kako ga neki zovu, je tradicionalno srpsko, planinsko selo koje je napravio najpoznatiji srpski režiser, Emir Kusturica, za potrebe svog filma “Život je čudo”. 

U celosti je napravljeno od drveta i ima prelep bajkoviti šarm kojem doprinose i šume i proplanci planine Tare na kojoj se ovo selo i nalazi. 

Njegove ustanove i ulice nose imena svetskih velikana pop kulture poput biblioteke “Ivo Andrić”, bioskopa “Stenli Kjubirk”, Trga Dijega Armanda Maradone i ulice Federika Felinija. 

Nadamo se da, kada vas put nanese na planinu Taru, imati vremena da posetite i Drvengrad i uživate u svim kulturnim, prirodnim ali i gastronomskim lepotama koje ovaj unikatan lokalitet poseduje.

Izbor je samo na vama

Ukoliko ste imali želju da bolje upoznate Srbiju ali niste znali odakle da počnete, nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst dali nekoliko ideja. Bilo da su u pitanju urbani centri poput Beograda, Niša ili Novog Sada ili ruralni spomenici prirode, sa ponosom možemo reći da je Srbija bogata zanimljivim kulturno-istorijskim ali i prirodnim lokalitetima koji ostavljaju bez daha ljude širom sveta. 

Zato, ne oklevajte i prvom prilikom posetite neke od ovih lokacija u Srbiji, jer ne samo da ćete podržati lokalni turizam već ćete i definitivno napraviti odlične fotografije i još lepša sećanja.