Uređenje dečije sobe je ozbiljan zadatak svakog roditelja. Naime, svaki roditelj želi da deca uživaju u svom kutku. Međutim, uređenje sobe zahteva dosta vremena, ali i kreativnosti i naravno novca. Ali, ukoliko imate zanimljive ideje i ako uključite decu u opremanje njihove sobe, moći ćete i dosta da uštedite. Evo na koje stvari posebno treba da obratite pažnju, a koje imaju važnu ulogu u formiranju osećaja topline ambijenta.

Nameštaj

Velika stavka za uređenje svakog prostora je nameštaj. U slučaju dečije sobe treba biti obazriv prilikom odabira, jer u ovom slučaju treba postići maksimum funkcionalnosti. Naime, dečije sobe su često manje površine pa je neophodno da se na najbolji mogući način iskoristi prostor. Potrudite se da izaberete fleksibilan nameštaj koji se relativno lako može pomeriti, ali i nadograditi i dopuniti. Danas je sve populaniji nameštaj po meri, ne zato što je to postalo stvar prestiža, već zato zato što se može napraviti idealan nameštaj baš za vaše dete! Uz pomoć stručanjaka možete postići maksimalan odnos funkcionalnosti i slobodnog prostora.

Ono što je takođe važno jeste i raspored nameštaja. Naime, poželjno je da radni sto bude postavljen tako da dete dok radi domaći ima mogućnost da bez okretanja vidi vrata. Takođe, obezbedite detetu dovoljno polica za knjige koje su blizu radnog stola kako dete ne bi moralo svaki čas da ustaje kada uzima ili vraća knjige. Ostatak nameštaja kao što su ormari, ili police sa igračkama mogu biti udaljeni od radnog stola. Na taj način će se dete više fokusirati na domaće zadatke i učenje. Osim toga, krevet ima važnu ulogu za detetov san. Zato se potrudite da izaberete dovoljno kvalitetan krevet i dušek koji će detetu obezbediti miran san.

Na sajtu Atlas nameštaja možete videti ponudu kvalitetnog nameštaja.

Zidovi

Kao što znate, boja zidova igra važnu ulogu u doživljaju nekog prostora. Međutim, za razliku od drugih prostorija, dečija soba je mesto gde se zaista možete poigrati sa bojama. Dečija soba je sinonim za razigranost, sreću i kreativnost, tako da je dozvoljeno da iskoristite više različitih boja. Naravno, ne treba preterivati. Ako već planirate da iskrostite različite nijanse, onda neka ta kombinacija izgleda skladno.

Nećete pogrešiti ukoliko izaberete pastelne boje. U ovom slučaju uvek možete koristiti više različitih nijansi, Ako pak niste sigurni koja kombinacija boja je odgovarajjuća, uvek možete izabrati jednu. U ovom slučaju, zidove možete „upotpuniti“ nalepnicama, tapetama, ili ramovima za slike. Ako imate dara za crtanje, onda će deca sigurno biti oduševljena crtežom na zidu.

Tepih

Tepisi takođe utiču na stvaranje osećaja topline. Pored termoizolacione funkcije, tepih pruža osećaj „ušuškanosti“ prostora. Zato bi svaka dečija soba trebalo da ima tepih. Što se dimenzija tiče, po pravilu bi tepih trebalo da se nađe ispred kreveta, kako bi dete moglo odmah da spusti stopala na tepih, a ne direktno na pod, ali i ispod radnog stola. Ostatak površine poda može, ali i ne mora biti pokriven tepihom.

Danas na tržištu postoji veliki izbor modela napravljenih od različitih materijala. Preporuka je da se za sobu mlađe dece uzimaju etisoni ili neki tanji modeli tepiha, jer mlađa deca često prljaju tepih, a navedeni tepisi su jednostavniji za održavanje.