Prilikom kupovine automobila javlja se večita dilema šta je bolje: dizel ili benzinski motor. Naravno, uvek imate pristalice koji će isključivo preporučivati samo jedan tip motora, dok će drugi imati kontra mišljenje.

Međutim, treba imati na umu da je istina negde na sredini. Zato ćemo se potruditi da u nastavku što objektivnije predstavimo prednosti i mane oba tipa motora.

Koji je bolji izbor?

Kao što smo već rekli, ako se dvoumite između dizel i benzinskog motora sigurno ćete naići na suprotna mišljenja. Jedni će apsolutnu prednost dati „dizelašima“, dok će se drugi kleti u „benzince“.

Ono na šta treba voditi posebno računa to je izbor samog modela. Iako su glavne karakteristike automobila sa dizel, ili benzinskim motorom uglavnom slične, postoje razlike. To se, pre svega, vidi kada su u pitanju delovi za automobile. Naime, različiti proizvođači ulažu sredstva za različite tehnologije, pa samim tim većina ulaže više novca za razvoj određenog tipa motora.

Zato se pre kupovine određenog modela automobila raspitajte o iskustvima sa jednim i drugim tipom motora. I ne zaboravite da proverite koliko su skupi delovi za automobile koji planirate da kupite. Veliki izbor delova za automobile možete naći preko linka.

Takođe, treba imati na umu i glavnu namenu automobila. Odnosno, da li auto kupujete za gradsku vožnju, ili za putovanje na veće udaljenosti. Samim tim, treba voditi računa o potrošnji goriva.

Po ovim parametrima, polovni automobili sa dizel motorom manje troši, odnosno ekonomičniji je. Posebno kada je u pitanju gradska vožnja. Međutim, proizvodanja automobila sa dizel motorima je skuplja, pa su samim tim i ovi modeli skuplji u startu u odnosu na „benzince“. Pored toga i delovi za automobile sa dizel motorom su za nijansu skuplji.

Što znači da za kupovinu ovih auta morate da izdvajate više novca za održavanje. Upravo zbog manje prodajne cene, brojni proizvođači se sve više okreću proizvodnji automobila sa benzinskim motorima.

Dizel motori za manje zagađenje

Kako automobili sa dizel motorom troše manje goriva, oni su i eco friendly jer stvaraju manje količine produkata sagorevanja. Samim tim, oni koji imaju razvijenu svest o očuvanju životne sredine, trebalo bi da razmisle o ovakvim automobilima.

Međutim, naravno da i proizvođači automobila sa motorima na benzin imaju strategije za smanjenje štetnih gasova. Zbog toga se danas dosta novca ulaže za pravljenje goriva koje će sagorevanjem davati minimalne štetne produkte.

Savremena tehnologija omogućava podjednaku ekonomičnost u potrošnji

Iako automobili sa benzinskim motorom važe za veće potrošače goriva, to je samo delimično tačno. Naime, ovo pravilo važi za starije modele. Međutim, za razliku od njih, najnoviji „dizelaši“ i „benzinci“ su postali jednako ekonomični. Naime, razvoj tehnologije uslovio je da danas ne postoji tako značaja razlika u potrošnji goriva između automobila sa različitim tipovima motora.

Danas su razvijeni automobili sa malim litražama koji imaju tzv. turbo punjače. Ovi punjači su napravljeni da pomoću male količine goriva daju motoru odgovajuću snagu. Smatra se da ovi delovi za automobile predstavljaju novu revoluciju u auto industriji.

Međutim, ovi turbo punjači još uvek nisu previše zastupljeni, jer postoje neki nedostaci koje stručnjaci moraju da isprave. To se, pre svega, odnosi na cenu popravke punjača, ali su tu i neki problemi elektronskog tipa.