Komercijalna hrana za pse podrazumeva hranu koja je izbalansirana i koja sadrži odgovarajuće količine proteina, ugljenih hidrata, masti i vitamina za određenu kategoriju pasa. Takva hrana održava opšte zdravlje pasa, obezbeđuje čvrste kosti i zglobove, zdrav digestivni trakt, zdrav izgled kože i sjajnu dlaku.

Kuvanu hranu koju ljudi jedu nije preporučljiva za pse. Previše soli, začini i zaprška sa kojom se prave određena jela loše utiču na pse. Previše soli je za pse prilično problematično i može da stvori izuzetno visok pritisak kod njih. Masno meso i sosevi ne prijaju psima i stvarajuim  smetnje u varenju. Domaća kuhinja ipak nije za pse i za njihove nutritivne potrebe, a posebna hrana za pse koja može da se nađe u specijalizovanim prodavnicama je pristupačnih cena. U poslednje vreme je pogotovo zgodno nabaviti hranu preko online pet shop-ova.

Hrana prema uzrastu i rasi pasa

Prema uzrastu postoji hrana za štence, za odrasle pse i za starije pse. U zavisnosti od uzrasta u kojem je pas tako se menjaju i potrebe njegovog organizma. Prema tome se menja sastav hrane za pse različitih uzrasta. Isto tako postoji i hrana za određene rase pasa. Nekim psima je potrebno više energije nego drugima, dok kod nekih pasa postoje zdravstvene karakteristike prema kojima se prilagođava ishrana.

Ishrana starih pasa

U određenim godinama psi imaju drugačije potrebe u ishrani. Njima je potrebna hrana koja je u skladu sa njihovim metaboličkim potrebama i koja će da utiče na kvalitet njihovog života i produženje životnog veka. Dugo se smatralo da u kasnijim godinama pasa treba ukinuti proteine, međutim, poslednje studije tvrde suprotno. Smanjenjem proteina psi mogu biti neuhranjeni. U slučaju da pas ima problema sa urinarnom traktom, tada se preporučuje smanjenje unosa proteina.

Starijim psima koji imaju srčane probleme potrebno je smanjiti količinu natrijuma u ishrani. Što se tiče bakra, cinka, mangana, vitamina grupe B i E vitamina  potrebno ih je dvostruko povećati kod starijih pasa.

Voda je osim hrane jako bitna stavka i potrebno je da bude uvek dostupna psu. Voditi računa da unos vode nije prevelik jer to može da ukaže na probleme sa bubrezima ili sa povišenim nivoom šećera u krvi.

Ishrana pasa u starijem dobu bi trebalo da je usklađena sa njihovom telesnom masom i sa njihovom kndicijom i fizičkom aktivnošću .

 

Hrana za štenad

Štenci mogu da jedu tvrdu hranu nakon četiri nedelje starosti. U prodavnicama za pse može da se kupi gotova hrana na čijem pakovanju je naznačeno da je za štenad. Štencima je potrebna hrana koja je bogata proteinima i drugim hranljivim materijma da bi se podstakao njihov rast  razvoj.

Mali psi se hrane tri puta dnevno – ujutru, u podne i uveče. Tako se hrane sve dok se postepeno njihovi zahtevi za količinom hrane ne smanje na količinu koju jedu veliki psi. Sa šest meseci hranjenje štenadi može da se smanji na dva obrok dnevno. Izbegava se davanje kravljeg mleka jer kod štenaca može da ima laksativno dejstvo. Količina hrane koja im se daje zavisi od veličine psa, njegove aktivnosti i metabolizma.

Ako je zbog viška hane pas predebeo, težina može loše da utiče na njegove kosti. Ako se psu vide rebra trebalo bi povećati količinu hrane. Ukoliko vlasnik psa nije siguran oko količine hrane koju treba da daje svom ljubimcu uvek može da se posavetuje sa veterinarom.