Kašalj je česta pojava kod dece i odraslih. Smatra se da je on ugrađeni mehanizam tela za zaštitu disajnih puteva i borbu protiv infekcija odnosno signal da je vaše dete bolesno, ali i da se telo bori i da će vremenom doći do ozdravljenja. Ponekad kašalj može trajati duže a nekad može biti znak ozbiljnijih problema. 

Suv ili vlažan kašalj kod dece

Uopšteno govoreći, kašalj kod dece se javlja kao mokar i suv. Suvi kašalj je obično rezultat iritacije gornjih disajnih puteva – sinusa, grla i glasnih žica. Iritacija u disajnim putevima ispod dušnika takođe može izazvati suv kašalj, ali generalno, donji disajni putevi proizvode sluz kao odgovor na iritaciju – što dovodi do mokrog, vlažnog kašlja. Obe vrste imaju tendenciju da se pogoršavaju pre spavanja (zbog onoga što lekari prilično grubo nazivaju vraćanjem sekreta kada deca prelaze iz uspravnog u ležeći položaj), a obe imaju tendenciju da budu najprisutnije zimi, kada virusi kruže. Ali postoji mnogo razloga koji nisu sezonski zbog kojih deca takođe mogu da kašlju. 

Šta govori zvuk kašlja

 Zvuk kašlja može mnogo reći. Evo saveta šta raditi kad vam dete kašlje na određen način.

  • Kašalj kod dece koji zvuči kao  grubo disanje

Kada čujete taj zvuk, vreme je da zakažete sastanak. Poseta lekara je neophodna u ovom slučaju, osim ako se čini da se vaše dete bori da dobije dovoljno vazduha, u tom slučaju idite pravo u  odeljenje hitne pomoći. Tretman je obično steroid, koji smanjuje otok. Što pre dobije steroid, bolje će se osećati.

  • Kašalj kod dece koji se manifestuje kao pištanje

Pištanje zajedno sa suvim kašljem je znak  astme. Kod astme je to zviždanje koje dolazi iz unutrašnjosti grudnog koša, češće kada izdiše nego udiše, ali ponekad i jedno i drugo. Za razliku od tipičnog virusnog kašlja, koji se pogoršava pred spavanje, ali nestaje nakon nekog vremena, kašalj od astme zaista može da počne usred noći i ne nestaje. Ne radi se samo o nekoliko minuta kašljanja već o kašlju koji traje 20 do 30 minuta neprekidno. Zviždanje je vaš poziv na akciju. Ako vaše dete ima dijagnozu astme, možda već imate  već poznate metode koje preduzimate za astmu. Ako dete nije asmatičar neka ga pregleda  pedijatar. I kao i uvek, ako se čini da vaše dete teško diše, odmah potražite hitnu pomoć.

  • Vlažan kašalj kod dece 

Ako je tokom zime, vlažni kašalj je obično rezultat virusa, iako uzrok može biti i stalna izloženost dimu cigareta ili drugim iritantima. Vlažni kašalj može da zvuči loše, ponekad može biti jako snažan i onda dolazi do reakcije refleksa za povraćanje što i dovodi do samog povraćanja. 

Vlažni kašalj sa visokom temperaturom (višom od 102 stepena Farenhajta) ukazuje na ozbiljniju infekciju kojoj je potrebna medicinska pomoć. Može ga pratiti povećana brzina disanja i to može biti pokazatelj problema sa disajnim putevima. To će biti očiglednije kada dete spava, jer to obično nije vreme kada bi brzo disalo. 

Zašto kašalj mog deteta ne prolazi

Tipična virusna infekcija obično traje oko 7 do 10 dana.  Virus evoluira veoma brzo, a relativno suptilne promene znače da ga dečji imunološki sistem ne prepoznaje i ne može da se bori protiv njega. Zato je možda potrebna nova vakcina protiv gripa svake godine: vakcina koju dobije je zapravo mešavina vakcinacija protiv oblika virusa gripa za koje stručnjaci misle da će biti najrasprostranjeniji u narednoj sezoni. Ponekad je i razlog dužeg zadržavanja kašlja dobijanje novog virusa od druge dece u vrtiću koji traje 7 do 10 dana i onda se kašalj produži. To je niz  virusnih infekcija koje detetov organizam može primiti a zbog toga dete može da kašlje nedeljama, čak i mesecima.

Kako lečiti kašalj kod dece 

Lečenja kašlja podrazumeva tri osnovna uslova: ostanite hidrirani, dobro jedite i puno se odmarajte. Isto je i sa dečijim kašljem – spavanje, vitamini i ispiranje nosne duplje su prioritet pri lečenju istog. Preporučuje se da nosne prolaze održavate vlažnim fiziološkim kapima za nos ili sprejom. Korišćenje odlaživača vazduha noću takođe može da ublaži iritaciju na suvom vazduhu i disajnim putevima, ali da biste ga bezbedno koristili, morate ga očistiti tako što ćete ga isprazniti i ostaviti da se osuši svaki dan, a isperite ga svake nedelje.

Kada zatražiti pomoć lekara 

Generalno, što je dete mlađe, veća je šansa da ima problema sa disanjem. Pošto su njihovi disajni putevi manji, stezanje ili otok može samo izazvati kašalj kod starijeg deteta i može dovesti do toga da beba ili malo dete ne mogu da dišu. Kad god se čini da se dete bori da dobije dovoljno vazduha, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.