Pre same planirane klimatizacije i ventilacije prostora treba znati određene stavke, kako biste iskoristili maksimum od ove tehnologije.

U letnjim, ali i u zimskim uslovima klimatizacija i ventilacija prostora su jako važna stavka. Važna su stavka posebno u velikim objektima, industrijskim objektima, objektima gde zakon, ali i uslovi tako nalažu. Ukoliko razmišljate o ugradnji uređaja za klimatizaciju i ventilaciju onda pre svega toga morate znati neke osnovne stvari, kako bi vam ceo taj proces bio maksimalo olakšan. 

Dve vrste klimatizacije i ventilacije

Prva i osnovna stvar koju morate znati to je da postoje dve osnovne vrste klimatizacije i ventilacije. U pitanju su komforna klimatizacija i industrijska klimatizacija. Ove dve vrste klimatizacije imaju sasvim različite funkcije i  razlikuju se u zavisnosti od toga šta želite da postignete i gde želite da ih ugradite. 

Komforna klimatizacija 

Komforna klimatizacija je ona koja nam je svima poznatija. U pitanju je klimatizacija i ventilacija zbog koje se mi u prostoru u kojem je ugrađena osećamo mnogo lakše i prijatnije. Dakle, to su oni uređaji koje mi podešavamo kako bi održavali optimalne temperature, koje prijaju čovekovom organizmu, u zavisnosti od vremenskih temepratura koje vladaju napolju. Obično te klime održavaju optimalnu temperaturu od 20, pa do 27 stepeni, kako kome odgovara. Ovde se takođe uzima u obzir i vlažnost vazduha, kao i brzina strujanja vazduha. Vlažnost vazduha treba da bude od 40, pa do 60% i to je najidealnije. 

Industrijska klimatizacija

Industrijska klimatizacija i ventilacija značajno se razlikuje od komforne. Naime, ovde u fokusu nije čovek, već proizvodni, odnosno tehnološki procesi. Dakle, u velikim industrijskim objektima gde se nešto proizvodi temepratura mora da odgovara tom proizvodnom procesu, odnosno temperatura mora da bude idealna i da ispuni sve uslove koji su potrebni da bi sve bilo po planu i programu i da ne bi došlo do grešaka i kvarenja neke robe. Tu su jako bitne temperature, ali i sam kvalitet vazduha, kao i vlaga. 

Gde se primenjuje komforna, a gde industrijska klimatizacija i ventilacija

Komforna klimatizacija se primenjuje u našim domovima, ali takođe i u hotelima i svim stambenim, ali i poslovnim objektima. Takođe, komformu klimu zateći ćete u restoranima, a vrlo je važno znati da se komforna klima primenjuje i u bolnicma. Komforna klima može se primeniti i instalirati u proizvodnim pogonima takođe. Sportski objekti su takođe objekti gde ova klima dolazi u obzir i tu su u pitanju sve vrste objekata  – kako zatvoreni objekti hale i slično, tako i bazeni. 

Kada je u pitanju industrijska klimatizacija, kao što smo već i napomenuli ukoliko su vam potrebni zaista specifični uslovi onda treba da instalirate upravo ovu vrstu. Najprostiji primer je vinarija, gde su zaista potrebni tačni uslovi kako temperature, tako i vlage, zatim proizvodni pogoni gde se proizvode hrana i piće, poput mlekara. Takođe, treba da znate da se industrijske klimatizacije i ventilacije primenjuju i kada je potrebno rashlađivanje proizvodnih mašina. Tekstilne, kao i duvanske industrije takođe ne mogu bez ove vrste klimatizacije i ventilazciije. U data centrima je obavezna takođe.