Kada vi ili vaše dete napuni 16 godina vreme je da počnete da razmišljate o polaganju vožnje. Kada se odlučite za taj korak treba da znate koja je razlika između kategorija u vožnju, a danas ćemo pisati o A, B i BE kategorijama polaganja. 

Šta podrazumeva A kategorija polaganja vožnje?

Kada se polaže A kategorija to znači da ćete posle položene vožnje moći da vozite motocikle i teške tricikle čija je snaga više od 15 KW. Obučavanje za A kategoriju se obavlja na motoru od najmanje 600 cm3, a da snaga tog vozila bude više od 40KW. Takođe, nova stvar što se tiče polaganja za A kategoriju jeste da vozilo na kojem se uči i polaže mora da bude vlasništvo auto škole, a ne polagaoca. Za polaganje A kategorije morate da imate 24 godine ili više. Za vožnju motora do 50 kubika može da se polaže samo teorijski deo ispita, kako bi se utvrdilo poznavanje saobraćajnih propisa. Za svaki motor preko 50 kubika potrebno je polaganje praktičnog dela ispita i dobijanje vozačke dozvole. Cena polaganja A kategorije zavisi od auto škole, ali je okvirna cena oko 80.000 dinara. 

Šta podrazumeva B kategorija polaganja vožnje?

Kada se B kategorija položi vozač može da upravlja vozilima koja nisu teška preko 3,5 tone i koja imaju do osam mesta za sedenje (ne računajući vozačevo sedište). Za polaganje B kategorije jedino što vam je potrebno jeste da imate punih 16 godina, da imate ličnu kartu i uverenje za vozača B kategorije. Samo polaganje vozačkog ispita (ne računajući obuke) i dobijanje vozačke dozvole može da se obavi sa punih 17 godina. Obuka se sastoji od 40 časiva teorijske obuke i 40 časova praktične obuke. Polagaoc po danu može da odsluša najviše tri teorijska časa i dva praktična časa. Najkraće vreme za koje polaganje može da se obavi jeste dva meseca, a svi časovi se prilagođavaju sa slobodnim vremenom polagaoca. Cena B kategorije je takođe oko 80.000 dinara. 

Šta podrazumeva BE kategorija polaganja vožnje?

BE kategorija se polaže nakon položene B kategorije vožnje i podrazumeva vozilo B kategorije sa priključnim vozilom koje ima 750 kg, ali ukupna kilaža ne sme da bude preko 3,5 tone. Uslovi polaganja BE kategorije su kao što je već napisano validno posedovanje vozačke dozvole B kategorije (koja ne sme da bude probna) i lična karta. BE kategorija traje dosta kraće od klasičnog polaganja i ima 7 časova praktične obuke nakon čega može da se polaže praktičan deo ispita. Cena za polaganje BE kategorije vožnje je dačeko jeftinija od A I B kategorija i košta oko 15.000 do 20.000 dinara u zavisnosti od auto škole. 

Polaganje vožnje je bitan deo odrastanja i većina tinejdžera jedva čeka da napuni dovoljan broj godina za dobijanje svoje vozačke dozvole. Za polaganje vožnje potrebno je da odvojite malo veću sumu novca, ali nakon toga vam se otvaraju velike mogućnosti što se tiče prevoza. Neke auto škole daju i usluge pribavljanja sve potrebne dokumentacije za dobijanje vozačke dozvole kako bi svojim polagaocima olakšali.