Sve veći broj naših ljudi se odlučuje za putovanje avionom, posebno zbog letova lowcost kompanija koji mogu biti vrlo povoljni. Ako ne znate pravila aviokompanije kojom putuju (veličina i težina prtljaga, čekiranje, pravila oko nošenja fotoaparata i opreme..) može se desiti da pre poletenja, na aerodromu, morate da izdvojite dodatni novac.

Dodatne troškove možete imati ako koferi prekoračuju težinu ili zbog neodgovarajućih dimenzija,.. Takodje, stresno može biti i otvaranje kofera, prepakivanje prilikom bezbedonosnih kontrola ako nisu ispoštovana pravila, šta se sme a šta ne sme unositi u avion.

Da li kofer predati prilikom čekiranja?

Kofer se u avion može poneti sa sobom ili predati prilikom čekiranja. Ako se preda prilikom čekiranja, on se smešta u prtljažnik aviona i preuzima se kad avion sleti. Ako se kofer nosi sa sobom to je onda ručni prtljag. I za čekirani (predani) i za ručni prtljag postoje odredjena pravila o kojima treba voditi računa.

Ranac, torba za laptop, tašna, kofer manjih dimenzija može biti ručni prljag. Dimenzije koje su dozvoljene (kao i težina) variraju od kompanije do kompanije  i potrebno je informisati se prilikom kupovine karata da bi se izbegle doplate na aerodromu. Dimenzije ručnog kofera se kreću oko 40cmx20cmx55cm, a težina do 8 kg. Veći i teži koferi se predaju prilikom čekiranja i mogu biti težine do 23 kg.

Prilikom kupovine kofera dobro je izabrati kofer sa ručkom i točkićima, koji je lagan i koji je uradjen od kvalitetnog materijala. Korisno je da kofer ima i neki sigurnosni sistem (šifru) i da se osnovni podaci putnika mogu naći na njemu. Neki putnici se odlučuju da doplate i svoj kofer zaštite na aerodromu uvijanjem.  

Podsetnik za putovanje avionom

Izuzetno je važno na aerodrom doći na vreme i tako izbeći mogućnost kašnjenje na let zbog gužve prilikom čekiranja ili na bezbedonosnoj kontroli (posebno na velikim aerodromima). Moguće su gužve na bezbedonosnoj kontroli jer svako prolazi kroz detektor, skidaju sve svi metalni predmeti sa sebe (ponekad i cipele), skeniraju tehnički uredjaji i torbe,.. Preporučuje se dolazak na aerodrom dva sata pre leta. Pored pasoša (lične karte) i avionske karte da bi se dobila bording karta (koja je potrebna za ulazak u avion) potrebno je uraditi čekinje i to je moguće ili od kuće preko interneta (najranije 23 sata a najkasnije sat vremena pre poletanja aviona) ili na aerodromu direktno na šalteru. S obzirom da sve veći broj aviokompanija počinje da naplaćuje uslugu čekiranja na aerodromu  a i da bi izbegli čekanje u redu putnici se češće odlučuju za online čekiranje.

 

Putnici bi trebalo pre puta da se informišu šta je zabranjeno unositi u avion, pogotovo ako putuju samo sa ručnim prtljagom. U avion nije dozvoljeno unošenje oštrih predmeta a tečnosti samo pod odredjenim uslovima. Što se tečnosti tiče dozvoljeno je da unese maksimalno 1000 ml tečnih artikala (voda, piće, parfemi, krema, gel, pasta,..) i to u bočicama od 100 ml koje se nalaze u kesi sa zatvaračem. Ova kesa ne sme imati više 1000 ml tečnosti i predaje se na proveru prilikom ulaska u avion. Artikli koji su kupljeni na aerodromu, u free shopu, mogu se uneti samo ako su u zapačećenim kesama i računom. Lekove je moguće imati kod sebe ako se poseduje lekarski nalaz.