U uslovima današnjice, kada su savremene tehnologije sve pristupačnije i jeftinije, svi mi imamo telefone sa kamerom, manjeg ili većeg kvaliteta. Paralelno sa posedovanjem ove korisne sprave potrebno je i znanje koje će vaše fotografije učiniti što lepšim. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih će vaše fotografije izgledati kao da su pravljene profesionalnim fotoaparatom.

Pratite vremensku prognozu i uhvatite najbolju fotografiju

Budimo iskreni, za lepu fotografiju najbitnije je osvetljenje, zapravo, najbitniji su kontrolisani uslovi osvetljenja. To je lako u zatvorenim prostorima i fotografskim studijima, ali najviše detalja nalazi se u spoljašnjem svetu, stoga moramo da sarađujemo sa prirodom kako bismo dobili najbolje fotografije. Dobra vremenska prognoza nam može pomoći da napravimo što bolju fotografiju. Kad znamo kakvo će vreme biti danas ili onda kada smo planirali da napravimo foto sešn znamo i kako da se pripremimi, isplaniramo fotografisanje i napravimo najbolje moguće.Kratkoročna vremenska prognoza je uz pomoć naučnih dostignuća postala veoma precizna, te možete pratiti vreme iz minuta u minut u toku narednih 24 sata. Praćenje dugoročne vremenske prognoze je dobro ukoliko planirate slikanje u prirodi koje može da potraje nekoliko.

Fotografije u zoru

Uz pomoć vremenske prognoze saznaćete kada sunce tačno izlazi, a kada zalazi, kao i da li će pri izlasku sunca u mestu koje želite da fotografišete biti sunčano, ili maglovito vreme. Namestite objektiv i slikajte svoje omiljeno mesto u zoru. Mnogi profesionalni fotografi tvrde da tada nastaju najbolje fotografije turističkih atrakcija jer su mesta koja su inače prepuna turistima tada pusta, a lepota plavetnog neba daje im poseban sjaj. Ove fotografije više nego ostale zavise od vremenske prognoze jer ukoliko vreme nije vedro, nebo neće biti dovoljno plavo da obasja detalje na pejzažu. Pažljivo izaberite dan za fotografisanje da se ne bi desilo da vam propadne ustajanje u cik zore.

Fotografije ujutro

Potpunim amaterima se savetuje da sačekaju izlazak Sunca te da turističke atrakcije slikaju kada su okupane prvim jutarnjim suncem. Ovakvi zlatni zraci pružaju idealno osvetljenje na kome vaša fotografija mora da uspe, a pejzaž i dalje nije opterećen ljudima. S druge strane, ovakvi pejzaži mogu da uspeju čak i kada je maglovito vreme. Magla pruža fotografiji određeni mističan šmek, ali nije pogodna ukoliko planirate da fotografišete ljude na širokom pejzažu, niti detalje na građevinama, pa stoga pažljivo planirajte svoje fotografije i uz pomoć vremenske prognoze predvidite vreme snimanja.

Fotografije po danu

Zbog velikog značaja osvetljenja, rekli bismo ne znajući da fotografije nastale po sunčanom danu imaju najveću vrednosti, međutim to nije tako. Najmanje uspešnih fotografija nastaje kada je Sunce jako, a nebo vedro i bez oblaka. Ukoliko tokom letnjih meseci vidite na vremenskoj prognozi da će biti ovakav dan, planirajte fotografisanje gradskih pejzaža, ili crno-belih fotografija, jer je na otvorenom kontrast boja suviše jak za dobru fotografiju, izuzev ukoliko fotografiju dekolorizujete. Ukoliko pak tokom zimskih meseci vidite na vremenskoj prognozi sunčan dan, planirajte slobodno fotografisanje građevina, jer Sunce nije toliko jako i daje isti efekat kao i u prvim jutarnjim časovima.

Uz to, tokom zimskih meseci sunčane dane možete iskoristiti i za fotografisanje prizora kroz gola stabla listopadnog drveća, što će pojačati umetnički dojam fotografije. Ukoliko dan nije sunčan, nego vetrovit, ili kišovit, možete ga iskoristiti za fotografisanje detalja, poput portretisanja vetra u kosi, kišnih kapi na prstu, travi, ili cvetu. U tom slučaju, morate se uveriti koliko će jak vetar biti, te u skladu s tim planirati koje detalje slikati, ili pak proveriti kakva će kiša padati. U slučaju letnjih pljuskova sa grmljavinom, možete slikati pejzaže obasjane munjama.

Fotografije po noći

Moramo naglasiti da fotografije pri zalasku sunca, kao i u sumrak, bacaju isto osvetljenje kao i jutarnje osvetljenje u zoru i tokom prvih jutarnjih časova, ukoliko se radi o sunčanom danu. Ipak, razlika je što u urbanim sredinama ovi periodi su krcati ljudima pa se fotografisanje turističkih građevina, ili prometnih mesta ne preporučuje. Detalji koje želite da uslikate biće preopterećeni drugim neželjenim detaljima. S druge strane, povoljna vremenska prognoza neće vam biti od koristi u urbanim sredinama po noći. Zbog velikog svetlosnog zagađenja zvezde se neće videti. Za slikanje noćnog neba potražite nenaseljena mesta i obavezno proverite na vremenskoj prognozi da li će nebo biti vedro. Pored zvezdanih pejzaža vedra noć pogodna je za slikanje naročito gotičkih građevina kojima donosi dodatan umetnički efekat. Noć je jednako kao i sunčan dan pogodna za nastanak crno-belih fotografija.

Pažljivo planirajte kada ćete i šta ćete fotografisati pa će vaše fotografije biti kao profesionalne.