Selidba može biti prava noćna mora, posebno kada su u pitanju lako lomljivi i veoma vredni predmeti. Prilikom pakovanja a naročito transporta oni se mogu trajno oštetiti ako ne budete maksimalno pažljivi.

To važi i kada su u pitanju uramljene fotografije i slike. Umetnička dela često su velikih dimenzija, a staklo u uramljenim fotografijama lako lomljivo. Zato je važno da ih pažljivo i pravilno spakujete i smanjite rizik od oštećenja. Na kraju svega, ako niste sigurni, možete u pomoć pozvati i firme koje profesionalno rade selidbe. Oni će znati kako da na pravi način upakuju vaše fotografije i slike i bezbedno ih prebace na novu adresu. Ako se selite i potrebna vam je agencija za selidbe, pogledajte ponudu za Beograd ovde.

Ukoliko ipak želite da to radite sami, evo nekoliko saveta kako da upakujete uramljene fotografije i slike i učinite da one budu potpuno bezbedne tokom transporta na novu lokaciju. 

#1 Stavite uramljene fotografije ili slike u kutije odgovarajuće veličine

Pakovanje vaših ramova sa slikama i fotografijama počinje njihovim sortiranjem prema veličini. U većini slučajeva mala i srednje velika umetnička dela se mogu grupisati i lako spakovati. Za ona većih formata potrudite se da pronađete odgovarajuće kutije. Ukoliko ih nemate, probajte da ih pronađete u radnjama koje uramljuju umetnička dela ili u trgovinama koje prodaju ambalažu za pakovanje. 

Druga opcija koja vam stoji na raspolaganju je da sami napravite kartonsku kutiju odgovrajućih dimenzija. Za to će vam biti potrebna široka lepljiva traka i makaze ili skalpel. Razdvojite jednu ili više običnih kutija i isecite ih prema odgovarajućim dimenzijama. Zatim od kartona napravite kutiju i njene krajeve zalepite širokom lepljivom trakom. Na taj način će vaše uramljene fotografije ili portreti biti spremni za bezbednu selidbu. 

#2 Zalepite staklenu površinu lepljivom trakom

Ako uramljena fotografija ili slika ima staklo, obavezno ga zaštitite. Dijagonalno preko celog stakla, u obliku slova “X” zalepite lepljivu traku. Ovo će smanjiti verovatnoću da se staklo slomi ili ako se to i dogodi da se njegovi parčići ne razlete po kutiji. 

Na kutijama u kojima ste upakovali fotografije i slike koje imaju zaštitu od stakla, obavezno napišite “lomljivo”. Ako angažujete agenciju za selidbe, oni će znati da na te kutije moraju obratiti posebnu pažnju, pa će ih stavljati u kamion na bezbedan način, pri vrhu i dobro uglavljene. U suprotnom, može se dogoditi da na vašu kutiju sa umetninama ljudi iz agencije stave neku drugu i tako oštete sliku ili ram.

Pa čak i kada napišete na kutiji da je lomljivo, pri utovaru obavezno napomenite to radnicima koji nose i ređaju kutije u kamion. Na taj način ćete skinuti svu odgovornost sa sebe. Možda ćete morati nešto više da platite jer pojedine firme određuju cenu selidbe na osnovu kilometraže, težine stvari ali i u zavisnosti od vrste robe koja se prevozi. Raspitajte se kolike su cene selidbe i obavezno napomenite da imate lomljivih stvari za transport.

#3 Zaštite lice umetničkog dela i uglove rama

Ako vaša slike nemaju zaštitno staklo, onda je dobro rešenje da ih umotate u nekoliko slojeva papira ili kartona. U tu svrhu možete kupiti papir za pakovanje ili rebrasti karton. 

Takođe ne zaboravite da zaštitite ram. Najbolje je obložiti ceo ram, ali ako je većih dimenzija i jednostavno nemate toliko kartona na raspolaganju, možete zaštiti samo uglove. Napravite male kartonske kapice koje ćete navući na ivice rama. Zatim celu sliku umotajte u papir za pakovanje i čvrsto zategnite.  

Nikada ne umotavajte umetnička dela u novine, posebno slike koje nemaju zaštitu u vidu stakla! Novinarski papir, odnosno mastilo i grafit kojim su štampana slova, može ostaviti tragove na slici, koje nećete moći lako da uklonite, što svakako ne želite.

#4 Umotajte fotografije i slike u foliju sa vazdušnim mehurićima

Kada kupujete nešto lomljivo, obavezno sačuvajte zaštitnu foliju sa vazdušastim mehurićima u kojoj je predmet upakovan. Nikada se ne zna kada vam takva folija može poslužiti. Ako ništa drugo, ona će vam biti veoma korisna kada se selite. 

Na ravnu površinu položite foliju sa vazdušnim mehurićima a zatim preko nje stavite sliku ili uramljenu fotografiju. Položite stranu sa staklom prema dole, a krajeve folije presavijte preko rama slike i zalepite jednu za drugu, baš kao kada umotavate neki poklon. Uverite se da su mehurići folije na suprotnoj strani od stakla a ne da su okrenuti prema njemu. Na taj način će se bolje amortizovati eventualni udarci prilikom transporta a vama draga porodična fotografija sa putovanja će biti bezbedna..

Ako nemate pri ruci vazdušastu foliju sa mehurićima, isto možete uraditi i sa braon papirom za pakovanje. U baš takvom papiru će vam i upakovati sliku ili fotografiju u radnjama koje se bave uramljivanjem. Njega možete nabaviti u svim bolje snabdevenim knjižarama. 

#5 Testirajte pomeranje fotografija i slika u kutiji pre nego što je ubacite u kamion

Pre nego što ubacite kutiju u kamion, ili još bolje, pre nego što je potpuno zalepite, protresite je lagano. Na taj način ćete utvrditi da li ste lepo spakovali umetnine kako se ne bi pomerale. Svako pomeranje povećava rizik do loma, odnosno oštećenja. Ukoliko se fotografije i slike i dalje pomeraju, zgužvajte malo novina i postavite između njih. Naravno, kao što smo prethodno napomenuli, ne dozvolite da novine direktno dodiruju sliku. 

Nakon što ustanovite da se ništa ne kreće kada prodrmate kutiju, zalepite je lepljivom trakom. Na taj način će vaše slike i uramljene fotografije biti spremne za selidbu i kasnije postavljane na zidu vašeg novog doma.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti koristiti prilikom pakovanja uramljenih fotografija i slika kada se selite. Počnite na vreme i ne žirute. Pakovanje uramljenih fotografija velikih formata i umetničkih slika zahteva stpljenje i pažljivo rukovanje.