Otorinolaringološke bolesti su česte, pa ljudi koji imaju sklonosti ka obolevanju vremenom prestaju da posećuju lekare i samostalno postavljaju dijagnozu uzimajući nasumičnu terapiju.

Curenje iz nosa, začepljenost, grlobolja najčešće se rešavaju uz pomoć kapi za nos i pastila, međutim, neadekvatno odabran lek može izazvati hronični tok bolesti. Savremeno društvo ističe trend ka pokušaju da se telo održi mladoliko, puno energije i lepote usled zdravijeg načina života, međutim, to se ne može dogoditi ukoliko se s pažnjom ne ophodite prema svakom delu sopstvenog tela. Devijacije nosa, hronične patologije, hrkanje, upale i slično umeju da umanjuju kvalitet života. 

Problemi disajnih puteva, simptomi i lečenje

Prema statistici, skoro svaka treća osoba ima hronične problem disajnih puteva. Anomalije u nosnim šupljinama i funkcionisanju sluzokože, zahtevaju pomoć lekara. Proučavanje nosnih šupljina i uzimanje brisa može pokazati tačan izvor smetnje. Problem nazalnog disanja ne mora uvek biti prehlada ili alergija. Kod maksilarnih sinusa najčešće se pojavljuje oteklina i zastoj sluzi a kao uzrok prepisuje se problematika usne duplje, pre svega – karijes. Infekcija u tkivima gornjih zuba prelazi u sinuse. Kod odontogenog sinusitisa mogu se javiti drugi problemi poput izražene glavobolje, upečatljivog nedostatka čula mirisa, visoka temperatura, bolovi u čelu, problem spavanja, ali i značajna bol prilikom pritiska na mesto sinusa. U slučaju da postoji gnoj koji izaziva oticanje obraza, disanje gotovo da je onemogućeno u potpunosti. Komplikovano stanje izaziva hitno lečenje. U lečenju većine bolesti nosa koriste se antibiotici, homeopatski lekovi radi smanjenja upale, razni rastvori za ispiranje, punkcija, a ponekad i hirurška intervencija.

Kako sprečiti bolesti respiratornog sistema

Bolesti nosa i usne duplje su neretko povezane, stoga, posete stomatologu su obavezne kako bi se rizik od manifestacija pojedinih bolesti smanjio. Veoma je bitno imati dobru higijenu, jačati imunitet i odlaziti kod otorinolaringologa čim se pojave prvi znaci bolesti. Problematični i ne lečeni sinusi mogu izazvati čak i konjuktivitis i meningitis sa katastrofalnim posledicama. Loša ishrana, zagađenost u okolini, stres i mnogi drugi faktori takođe mogu uticati na zdravlje. Stručnjaci u ORL ordinacijama daće savete kako da preventirate i prepoznate bolesti nosa, grla i uha i najefikasnije se rešite nastalih problema. 

ORL ordinacije i timovi stručnjaka

Ukoliko imate često krvarenje iz nosa, konstantan gnojni iscedak, probleme sa gutanjem i disanjem, vrtoglavicu, uvećane limfne čvorove i druge simptome, vreme je da posetite stručnjaka, koji će obaviti pregled  u ORL ordinaciji. U okviru većine poliklinika otorinolaringolozi postavljaju dijagnozu i leče pacijente sa patologijama u uhu, grlu i/ili nosu. ORL ordinacije poseduju ambulantni kutak u kojem se uspešno mogu uz pomoć savremene tehnike vršiti rinoskopski pregledi, ali i ukloniti papilomi, ispirati nosne šupljine, izvršavati punkcije, probijati maksilarni sinus i slično. ORL ordinacije sa svojim metodama i testovima imaju dobru efikasnost u lečenju širokog spektra obolenja. Tim stručnjaka iz ORL ordinacije skoncentrisan je na lečenje uvećanih krajnika, laringitisa, raka usne duplje, nagluvosti, sinusitisa, pojave apneje tokom sna i mnogih drugih stanja i bolesti, ali i kozmetičkih operativnih zahvata kao što je ispravljanje hrskavice nosa. Nos kao bitan član respiratornog sistema ima mnogo funkcija. Ali, kada te funkcije izostanu usled bolesti, može doći do značajnog pada energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, stoga, ne odlažite posetu otorinolaringologu.