Amerika je po mnogo čemu specifična. Pre svega, nijedna druga zemlja na svetu se ne sastoji od 50 država koje su nezavisne, koje su se razvijale različitim tempom tokom istorije, a koje i danas funkcionišu kao celina. Nijedna nacija nije toliko raznolika i dinamična kao američka. Ni ekonomski moćnija. Otuda nije ni iznenađujuće zašto je za mnoge SAD obećana zemlja. Naravno, nigde nije savršeno, a pitanje je samo da li smo spremni da prihvatimo određene nesavršenosti, ili ne.

Studenti naše zemlje imaju priliku da kroz program Work and Travel upoznaju i dožive duh Amerike i da se bolje upoznaju sa načinom života u ovoj zemlji. U nastavku pročitajte o tome šta sve ovaj program pruža.

Šta je Work and Travel program?

Work and Travel program je podržan od strane američkog ministarstva spoljnih poslova, a predstavlja program kulturne razmene i namenjen je studentima širom sveta.  Cilj je da se omogući studentima da provedu letnji raspust u Americi, da se upoznaju sa načinom života i američkom kulturom, usavrše jezik, putuju, a pritom i rade, što im omogućava da pokriju svoje troškove. Više informacija o samom Work and Travel programu možete saznati i na ovom linku.

Koliko dugo se može ostati u Americi

Ovaj program omogućava boravak u Americi najviše pet meseci. Odnosno, učesnik Work and Travel programa dobija radnu vizu koja važi četiri meseca. Naravno, studentu je obezbeđen i posao koji mu može pružiti dovoljno novca da pokrije troškove života i putovanja. Nakon isteka radne vize, student može ostati u Americi još mesec dana, a to vreme se najčešće koristi za različita putovanja.

Siguran posao

Odlazak u nepoznatu i tako daleku zemlju poput Amerike nije nimalo lak. Zbog toga je i opravdana skeptičnost kada je u pitanju posao koji obezbeđen Work and Travel programom.

Međutim, zaista nema razloga za brigu. Jer, agencija koja organizuje put mora da garantuje za posao. Ukoliko iz nekog razloga, poslodavac želi da prekine radni odnos studenta (a da sam student ništa tome nije doprineo), agencija je dužna da nađe novi posao. Međutim, treba imati u vidu da agencija ne snosi odgovornost u slučaju da se kandidatu prekine radni odnos zbog neobavljanja radnih dužnosti koje su navedene u ugovoru. Zbog toga je važno ozbiljno i odgovorno shvatiti svoj posao.

Što se tiče dostupnih poslova, izbor je veliki, ali se uglavnom odnosi na poslove u ugostiteljstvu, marketima, buticima, itd. Naravno, postoje i druge vrste posla, ali su ovo najčešći. Važno je napomenuti da je studentima omogućeno da obavljaju i dodatni posao, pored glavnog. Dodatni posao svakako utiče na povećanje budžeta, pa samim tim možete priuštiti sebi obilazak većeg broja mesta.

Obezbeđen smeštaj

Još jedna pogodnost koju Work and Travel program obezbeđuje je smeštaj. Naime, agencija ili poslodavac su dužni da obezbede smeštaj studentu tokom trajanja radne vize. Međutim, ukoliko se odluči za tu opciju, student je dužan da tu boravi do isteka radne vize, odnosno nema pravo da jedno vreme boravi u obezbeđenom, a zatim da promeni smeštaj. Naravno, postoji mogućnost i da student sam sebi nađe smeštaj.

Iskoristi jedinstvenu životnu priliku

Ako vam je životni san da odete u Ameriku, da postanete barem neko vreme deo ove zemlje, ili da posetite Las Vegas, Hollwood, Grand Canyon, Njujork, itd., a pritom ste redovan student i posedujete osnovni nivo poznavanja engleskog, ovo je jedinstvena prilika!

Najveći broj zaljubljenika Amerike i njene kulture sprečen je da poseti ovu fascinantnu zemlju zbog finansijskih poteškoća. Međutim, Work and Travel program pruža neverovatnu mogućnost da ostvarite svoje snove, a da pritom i zaradite. Zato iskoristite svoju šansu, ostvarite svoje snove!