Brava za vrata se sastoji se od kućišta sa mehanizmom, cilindra, kvake i maski. Ona daje funkciju vratima, zbog nje imaju mogućnost otvaranja i zatvaranja, ona brani vaš dom od nepoželjnih ulazaka. 

Zamenile su postavljanje teških zasuna na vrata i omogućile su da se iz jedne tačke vrata i otvaraju i zaključavaju.

Koja je brava za vaš dom?

Pre nego što odaberete boju, dimenzije i spoljašnji materijal povedite računa o karakterisikama same brave i mesta gde će se ona staviti. Ipak, svaka mora da funkcioniše besprekorno dugi niz godina. U suprotnom, ima ćete mnogo više posla oko popravki i zamene delova pa je važno u startu odabrati pravilno.

Za ulazna vrata se biraju modeli brava koji imaju jači sistem zaštite i koje su izdržljive na fizička oštećenja.

Ništa manje kvalitetne ne treba da budu ni brave za sobna vrata ili druge prostore, samo što su neki njeni delovi često urađeni kao plastični, keramički ili stakleni što ne treba birati za ulazna vrata.

U slučaju da se brave menjaju, povedite računa o njenim dimenzijama, ali i delu koji se nalazi u štoku vrata pa da se i tu nova brava savršeno uklapa. Treba paziti i da se dimenzije maske uklapaju u postojeće bušene rupe ili da su šire od njih da prethodne budu pokrivene, a da vrata izgledaju perfektno.

Ipak, ako postavljate nova vrata i birate model brava po prvi put, imate širi izbor u okviru dve kategorije: brave za ulazna vrata i brave za sobna vrata.

Izbor vrste i materijala brave

Povedite računa da li je brava za otvaranje na levo ili desno i birajte u skladu sa tim.

Imate modele sa jednostrukim i dvostrukim cilindrom, a to znači da možete da birate da se otključavaju sa obe strane ili da se unutrašnje obavlja uz pomoć okretanja kružnog dela na bravi koji stoji na mestu gde je ključ.

Za ulazna vrata se često biraju brave sa više tačaka zaključavanja čime se obezbeđuje veći nivo sigurnosti i sigurnije vezivanje plota vrata za štok na nekoliko mesta.

Najčešći materijali su gvožđe, aluminijum, mesing, ali i modeli gde su spoljašnje maske i kvake drvene, plastične staklene…

Sve se više biraju i vrste pametnih brava kojima upravljate putem interneta. One omogućavaju praćenje kada se vrata otvaraju i kad neko ulazi u vaš dom. 

Još nekoliko saveta za uspešnu kupovinu

 

Pre posete prodavnici istražite ponudu on-line, pogledajte specifikacije i šta koja brava donosi. Na ovaj način ćete uočiti razlike u kvalitetu i prepoznati koja brava bi bila dobra za vaša vrata.

U slučaju da menjate postojeću bravu, skinite je i ponesite sa sobom u prodavnicu da bi mogli da budete sigurni da ste odabrali jednak model.

Pitajte prodavce za pomoć i objašnjenje jer je ogromna ponuda i teško je sam zaključiti koje karakteristike vam trebaju, a tek onda potom tražite onu koja vam se estetski sviđa.

Jeste iscrpljujuće izabrati odgovarajuću vrstu iz mora naočigled sličnih brava, ali na kraju ćete imati najsavršeniji ukras na svojim vratima, koji je estetski lep, ali i omogućavati pravilno funkcionisanje vrata. Više o najmodernijim modelima brava možete pogledati na sajtu firme Šarka iz Beograda.