Nalazite se u situaciji da Vam je zafalio UTP kabl veće dužine. Prvo što Vam treba je RJ-45 konektor. Ovi konektori i UTP kablovi su vrlo povoljni i mogu se naći za par desetina dinara. Da biste napravili UTP kabl neophodna su Vam dva RJ-45 konektora i naravno mrežni UTP kabl, sečice, klješta za krimpovanje kabla.

Prvi korak pravljenja UTP kabla

Isekli ste UTP kabl određene dužine, sa obe strane kabla ostavite negde oko 2,5 cm kabla. Sa sečicama skidate zaštitnu plastiku koja se nalazi sa obe strane kabla. Lagano sečicama pritiskate kabl sve dok ne dobijate mali zarez, koji se lako posle može pocepati. Morate napraviti blagi zarez kako se ne bi oštetila unutrašnjost kabla. Unutar kabla nalaze se osam žica u četiri različitih boja (bela, crvena, zelena i plava). Između palca i kažiprsta držite čvrsto žice koje su unutar kabla i krećete da žice ređate po bojama. Kada su žice saklupljene, držite ih čvrsto i lagano ih pomerajte tako da one postaju kao jedan spojeni kabl. Višak žica isečete pomoću sečica tako da Vaše žice budu jednake.

Drugi korak pravljenj UTP kabla

Kada su Vaše žice postale jednake lagano ih uvlačite u RJ-45 konektor, dok ih uguravate u konektor gledajte pažljivo tako da se one uklope u udubljenje konektora u mesto koje je predviđeno za njih. Pritisnite rukama malo jače, kako bi žice lepo ulegle. Plastika u konektoru čvrsto pritiska UTP kabl i drži ga pravilno tako da žice ne bi mogle da promene položaj i kako se ne bi izvukle. Kada okrenete kabl prema svetlosti bitno je da se žice vide da su postavljene na odgovarajući način.

Treći korak pravljenja UTP kabla

Sledeće što uzimate su klešta za krimpovanje koje mogu biti za šest ili osam parica. U zavisnosti koliko parica imate na svom kablu koristite određenu paricu. Stiskom na klešta, nožići unutar konektora se useku u UTP kabl i korektor više ne može da izađe iz kabla. Zatim slede kapice koje se stavljaju na kabl. Sa druge strane kabla koja je slobodna navlačite kapicu i dogurate je do konekotra, kada stigne do konekotra ona se sa njim uklapa njena funkcija je šiti konektor da se priliko povezivanja u mrežnu karticu ne ošteti. Isti proces ponovite i na drugoj strani kabla koja treba da bude jednaka kao i prva.

Na kraju sledi testiranje kabla. Testranje UTP kabla je moguće uz pomoć Vašeg računara ili pomoću testera za testiranje kablova.

Kako znate da UTP kabl pravilno radi?

Znaćete vrlo jednostavno da li ste dobro uradili svoj posao ili ne. Ukoliko Vaš kabl povežete sa kompijuterom i modemom za internet i na računaru imate internet konekciju znači da ste posao obavili odlično. Drugi način jeste pomoću kabla za testiranje, tako što jedan deo kabla ubacite u jedan džek drugi deo kabla u drugi džek. Kada uključite tester i signali se poklope sa obe strane testera znači da je Vaš kabl spreman za uspešno korišćenje. Za klešta i sečice je potrebno izdvojiti samo par stotina dinara tako su ulaganja vrlo mala. Alat u ruke i malo motivacije je dovoljno da za samo petnaestak minuta imate UTP kabl baš onakav kakav Vama odgovara.

Pročitajte još zanimljivh i korisnih tekstova na našem blogu koji će vam olakšati svakodnevni život.