Ušli ste u četrdesete i na vašem licu uveliko se mogu videti znaci starenja. Bore iako mogu pričati interesantnu priču o načinu života, mogu odavati i karakter osobe. Da li na vašem licu preovlađuju bore nastale iz besa ili one iz smeha i radosti? Sa borama na licu, gde god da se ona nalaze, ipak nije lako osećati se prijatno i izgledati energično. 

Starosne promene i neprijatne senzacije opuštenih kapaka

Najpre se pojavljuju bore oko očiju. S godinama, smanjuje se broj fibroplasta i elastična vlakna bivaju sve više i više odsutnija. Usled dehidratacije područja oko očiju mogu nastati bore, ali i spušteni uglovi očiju, umanjen mišićni tonus i opuštanje kapaka. Starosne promene posebno bivaju neprijatne onda kada su podočnjaci zaista uočljivi, a višak kože na kapku ometa vizuru. No, savremena medicina gotovo da nema granicu. Vraćanje mladolikosti i harmonične proporcije lica osobi srednjih godina – nizom usluga u današnjici je moguće. 

Uz kvalitetnu kozmetiku koja je bogata vitaminima, ali i uz nešto profesionalniju negu tretmanima koji podstiču regeneraciju kože moguće je dobiti prirodan izgled. Velika pažnja se posvećuje raznim metodama za podmlađivanje i lifting efektu. Osetljivo područje oko očiju nakon četrdesete zahteva korišćenje hidratantnih sastojaka, lipidurnih mikrokapsula, ekstrakta biljaka, hijeluronsku kiselinu i tehnike za podizanje kapaka. S godinama, tkivo gornjih i donjih kapaka gubi svoju elastičnosti i koža se gravitaciono isteže. Kao krajnji rezultat toga, oči izgledaju natečeno a izraziti nabori ometaju čin šminkanja. Iz tih razloga, rekonstrukcija kapaka veoma je popularna među ženama srednjeg doba. Ona može u potpunosti vratiti vedrinu duha i mladalačko samopouzdanje.

Podizanje kapaka – plastična hirurgija kao tajna lepote nakon četrdesete

U pojedinim slučajevima, nakon četrdesete, kapci mogu biti toliko opušteni da prekrivaju trepavice. Taj sumoran izgled i vid koji se pogoršava, vodič je ka podizanju kapaka nekom od postojećih metoda. Na polju plastične hirurgije nije svako kandidat za podizanje kapaka zbog rizika od komplikacija. Operativni zahvat je uglavnom namenjem zdravim ljudima koji žele ukloniti starosne promene, uživati u svom odrazu lica ili promeniti oblik očiju. 

Podizanje kapaka popularno je i među ljudima koji žele ukloniti vrećice ili žlebove oko očiju, zatim, nekakve urođene ili stečene promene koje sprečavaju da osoba izgleda blistavo. Uz rez i šav takozvane blefaroplastike, moguća je i kružna korekcija kapaka koja obuhvata oba kapka istovremeno. Podizanje kapaka zahteva pripremu i oftamološki pregled, informativni razgovor o rizicima i mogućnostima izbegavanja faktora rizika. Pre ove intervencije koja daje impresivne rezultate ne treba uzimati lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, niti ublaživače bolova, a upotrebu alkohola i tableta za spavanje treba svesti na minimum. U lokalnoj anesteziji uklanja se višak kože i mast, postavlja se šav, jedva primetan, u naboru kapka. Predeo oko očiju tada biva znatno osvežen. 

Energičniji pogled i podizanje kapaka bez operacije 

Okrepljujući pogled dame srednjih godina moguć je i bez operativnog podizanja kapaka. Iako je ovakva korekcija kapaka kratkotrajnijeg veka, svega 3 do 5 godina, neoperativne metode su neinvanzivnije i period rehabilitacije ne mora trajati nekoliko meseci. Podizanje kapaka popularno je uz upotrebu plazme i lasera, u vidu nekoliko sesija gde praktično nema nelagodnosti. Bez ikakvih šavova koža izgleda obnovljeno.