Većina ljudi ima iracionalan strah od stomatoloških intervencija. Zato i ne čudi to što mnogi odustaju od ugradnje zubnih implanata kada shvate da to podrazumeva i operaciju u vilici. Da li je to sve toliko strašno kako se čini? Kako izgleda procedura pre postavljanja, kako teče oporavak?

Stomatolog će svakako potvrditi da je ovo minimalno invazivna procedura i da ima nemerljive prednosti pa je važno znati sve činjenice pre nego što olako odustanete samo zbog straha.

Priprema pre postavljanja zubnih implanata

Svako ko je izvadio jedan ili više zuba je dobar kandidat za ugradnju zubnih implanata. Postavljanje se vrši pojedinačno za svaki zub i zato nije važno na kojoj se poziciji nalazi nedostajući zub.

Za razliku od mostova, zubni implantati se ne kače na zdrave zube, a imitiraju celu konstrukciju zuba, od korena do krunice pa čine najsavršenije protetičko sredstvo u dentalnoj medicini.

Pre postavljanja važno je da se vilica snimi radiološki i da se proceni koliko su se desni povukle. Ako je zub davno izvađen moguće je da je došlo do gubitka koštane mase na tom delu vilice. Takva situacija zahteva augmentaciju tj. ugradnju veštačke kosti koja kada sraste čini dobru osnovu za ugradnju veštačkog korena – titanijumskog šrafa.

Ugradnja zubnih implanata – postupak ugradnje

Postupak ugradnje zubnih implanata započinje sa postavljanjem titanijumskog šrafa na mesto nedostajućeg zuba. On čini osnovu za postavljanje krunice čime se u potpunosti zamenjuje zub koji je izvađen.

Postupak je potpuno bezbolan jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ne traje dugo najčešće oko pola sata, ali vreme varira od toga da li se postavlja jedna zub ili više njih.  Blag bol se može javiti nekoliko sati po prestanku anestezije, ali se takva situacija rešava uz pomoć najblažih analgetika. Osećaj nije ništa drugačiji nego kada se izvede komplikovanije vađenje zuba.

Nakon što se završi ugradnja zubnih implanata tj. korena, čeka se oko 4 do 6 meseci na nastavak procedure i kasnije stavljanje veštačke krunice.

Kako se ponašati nakon tretmana?

Prvih nekoliko dana rana je osetljiva pa treba dati vremena vilici da se oporavi. Dok šraf ne sraste pravilno dobijaju se privremene krunice koje štite ranu i omogućavaju normalno funkcionisanje tokom tih nekoliko meseci.

Stomatolog će na povremenim kontrolama da proverava da li veštački koren pravilno srasta, a ugradnja zubnih implantata se završava postavljanjem veštačke krunice na titanijumski šraf koji je srastao u vilici.

Pošto je krunica od izdržljivih materijala i čvrsta je kao prirodan zub nema straha od loma ili ponovnog gubitka zuba. Uz pravilnu negu implantat može da traje i preko 15 godina, a nakon toga može da zatreba zamena gornjeg dela tj. krunice.

Kada se odlučujete za proceduru ugradnje zubnih implantata najvažnije je reći da je procedura bezbolna, a da i nakon ugradnje ne postoji velika nelagodnost.

Iako cela procedura traje i do 6 meseci, dobija se trajnija zamena za nedostajući zub nego što su to druge alternative. I nega je potpuno jednaka kao da je u pitanju prirodan zub – pasta, četkica i konac za zube. Uz povremene kontrole kod stomatologa i saniranje problema na vreme implantat je služiti i duže od decenije.