Za mnoge briga o cveću predstavlja mnogo više od hobija. Ljubitelji cveća tvrde da je reč o posebnom zadovoljstvu, jer je gajenje cveća pravi izazov. Međutim, nisu potrebni samo jubav i nega, već i znanje kako kako bi se pravilo cveće gajilo.

A da li ga gajiti u žardinjerama ili cvetnim lejama? Ko ima dvorište radije se odlučuje za leje, a ako pak više volite da sadite cveće u žardinjerama, onda pazite kako kombinujete biljke. Biljke bi trebalo da budu skladne i da jedna drugu ne prerastu i da jedna drugu ne uguše. Takođe je važna i perspektiva sa koje će pogledu biti izloženo cveće. Kada biljke sadite na terasi, one rastu i prema svetlu se okreću. Zbog toga je poželjno da se uvek sade cvetnice puzave koje će se preko terase pružati. Stručnjaci savetuju da tek u drugom planu treba saditi poluviseće biljke, jer one uvek dopiru i do unutrašnjeg dela terase i tako ulepšavaju prostor za odmor.

Cveće u bašti

Kada se odlučite za cvetne leje, onda zemlja za cveće treba da bude dobro pripremljena. Zemlja za cvece se pre sadnje priprema, a uglavnom se kao problem javlja previše glinovito zemljište, jer se takvo zemljište ono se lepi za biljke. A kako onda da vam cvetne leje budu lepe

 Svaki kubni metar pomešajte sa 5 do 8 litara treseta i na dubini do 20cm ih pomešajte. Upravo na vooj dubini se glavna masa korena cvetnice razvija. Zahvaljujući tresetu značajno se poboljšava struktura zemlje, a zatim se mrežom kapilara obogaćuje i kroz ovu mrežu se nesmetano izmenjuje voda i vazduh. Koren se u ovakvim uslovima razvija vrlo brzo, a to i jeste glavni preduslov za bujno i dobro cvetanje.

Kako cveće pravilno negovati?

Bez obzira da li se cveće gaji u bašti, na prozoru ili terasi svako mesto gajenja karakterišu određeni vremenski uslovi, temperatura, vlažnost, strujanje vazduha. Ako želite da vam cveće izgleda bujno, da bude intenzivnih boja i da bude zdravo i lepo, osim što je neophodna kvalitetna zemlja za cveće, važno je i da se biljke prilagode uslovima koje su im potrebne za rast i razvoj.

Ako sadite saksijske biljke, onda one treba da budu u centru saksije. Supstrat, ondnosno zemlja za cveće ne bi trebalo da se stavlja oko korena, jer biljka tako ostaje bez vazduha i brzo počinje da se suši. Prilikom presađivanja cveća, važno je da saksija bude barem dva broja veća od prethodne. To znači da je nova saksija šira za dva prsta u obimu od stare.

Preporuka je da se viseće biljke sade u saksijama koje poseduju rezervoar za vodu. Reč je o saksijama koje na dnu imaju uvučene rupe i tako se u malom rezervoaru jedan deo vode zadržava. Zahvaljujući ovim saksijama tokom leta ne dolazi do preteranog isušivanja biljke.

Na kvalitet biljke znatno može da utiče zemlja, tj. supstrat. Najčešće se danas kupuju gotove mešavine koje cvećari pripremaju od belog i crnog treseta uz dodatak mineralnih đubriva i komposta. Kada se zemljište obogati ovim supstratom, onda nema sumnje da će se biljke koje sadite lepo razvijati i cvetati.