Dvorište je mesto na kome bi trebalo maksimalno da uživate, čak i zimi, kada je hladno. Dvorište je vaša oaza mira i opuštanja, vaš privatni park u kome može da se igra vaše dete, ili gde ćete imati svoj vrt ili bašticu, u kojoj ćete gajiti povrće ili druge biljke.

Kada je leto, volimo da sedimo napolju čak i kada je odavno pao mrak. Zato je osvetljenje to koje treba da da poseban šmek vašem uživanju u dvorištu.

Možete da konsultujete stručnjake, a možete i sami malo da proučavate. Za početak se zapitajte šta je to što hoćete da postignete osvetljenjem? Želite li da osvetlite stazicu, ili želite romantičnu atmosferu za stolom? Možda biste želeli da istaknete zelenilo, ili vam je važno da možete da čitate?

Led reflektori, led lampe, visilice, plafonjere, i uopšte sva baštenska dekorativna rasveta može mnogo da doprinese boljem izgledu vaše oaze, a evo i kako.

Stepenice i led rasveta

Terasa na kojoj ćete ispijati piće i razgovarati tokom toplih večeri sa prijateljima i porodicom, trebalo bi da bude upotpunjena rasvetom čija se jačina može podešavati po želji. Možete kombinovati nameštaj rustično bele boje, kao i led rasvetu u vidu zidnih lampi ili led plafonjera. Na taj način dodaćete romantičnu notu čitavom tom otvorenom prostoru, a istovremeno ostaćete u savršenoj jednostavnosti. Ne libite se da dodate i neke zanimljive i upečatljive detalje, poput svećnjaka i jastučića, koje možete da kombinujete sa led lampom srednje veličine.

Naravno, postoji i nameštaj od trske, u boji drveta – od tamnijih tonova pa sve do svetlijih. U tom slučaju, idealna bi bila led rasveta žute boje. Kombinujte i druge vintidž detalje – sijalice, lustere od trske. To će dati celom eksterijeru prirodan izgled, odnosno imaćete utisak da ste negde u kafiću na plaži.

Stepenice koje vode na terasu mogle bi da budu istaknute, ne samo zbog vidljivosti, već i zbog dekoracije. Led rasveta može da bude na površini stepenica, ili u uglovima, a ne preporučuju se neke jarke, neuobičajene boje. Radije se odlučite za belu ili žutu boju. Na ovakav način, kakve god da su stepenice, daćete im dinamiku i svežinu.

Staze i led rasveta

Nekada je dovoljno da u celom dvorištu postavite led rasvetu samo – duž staze. Ovakav način osvetljavanja je i funkcionalan, ali i dekorativan. Manje lampe sa strane daće romantičnu notu celom dvorištu. Osvetljenje može biti i diskretnije, i ostaće prefinjeno i elegantno. Boja može biti žuta, bela ali slabije jačine, ili čak zagasito plava.

Još jedna od opcija jeste da čitavom dužinom puta postavite male reflektore ili viseće lampe. Ipak, ovakva vrsta led osvetljenja pre se savetuje kao rasveta zelenih površina. Stručnjaci preporučuju sledeće, ako stazu osvetljavate rasvetom u vidu manjih reflektora, nemojte ih dodavati zelenilu i obrnuto.

Kako osvetliti biljke i zelenilo

Zelene površine, bilo da je u pitanju cveće, žbunasto drveće, zimzeleno, povrće, dakle šta god da ovog imate u svom dvorištu, trebalo bi da se odlučite šta biste želeli da istaknete. Upravo vam rasveta može u tome pomoći.

Visećim fenjerima, ili onim na stubovima možete da osvetlite cveće, žbunove, ili manje drveće.

Šta god da zamislite – sve je moguće, na vama je samo da pametno izaberete. Upravo je led rasveta idealna da istaknete pojedine delove dvorišta.