Imperativ koji zahteva maksimalnu odgovornost i posvećenost svih učesnika, a posebno roditelja i staratelja jeste i bezbednost dece u saobraćaju, posebno. Naravno, kao i bezbednost svih ostalih učesnika.

Kada su najmlađi saputnici u pitanju, svaka vožnja mora biti pažljivo isplanirana i izvedena uz strogo poštovanje svih bezbednosnih propisa i mera. Osim pravilne upotrebe auto – sedišta i pojaseva, ključnu ulogu u bezbednosti dece tokom vožnje igra i tehnička ispravnost vozila, kao i kvalitet guma koje obezbeđuju optimalno prianjanje, stabilnost i kontrolu na putu. U tom smislu su Goodyear gume uvek dobar izbor.

Automobil je kompleksan sistem koji zahteva redovno održavanje i brigu kako bi se osigurala njegova bezbednost u svim uslovima vožnje. Redovni servisi, provera kočnica, sistema za upravljanje, svetala, signalizacije i drugih vitalnih komponenti, predstavljaju osnovu za bezbedno funkcionisanje vozila i za bezbednu vožnju, posebno ako se tim vozilom prevoze i mališani. 

Međutim, jedan od često zanemarenih, ali izuzetno važnih elemenata jeste izbor kvalitetnih guma. Gume su jedina dodirna tačka između vozila i puta, a njihov kvalitet direktno utiče na sposobnost vozila da se zaustavi na vreme, održi stabilnost prilikom skretanja i manevrisanja, i izbegne proklizavanje.

Bezbednost je na prvom mestu

Bezbednost dece u saobraćaju počinje od momenta kada ih smestite u vozilo. Auto – sedište je obavezno za decu mlađu od 12 godina ili nižu od 150 centimetara. 

Važno je odabrati ono sedište koje odgovara uzrastu, težini i visini vašeg deteta, a zatim ga pravilno postaviti i pričvrstiti, sve to u skladu sa uputstvima proizvođača. Preporučuje se da se deca što duže voze u auto – sedištima okrenutim suprotno od smera vožnje, jer to pruža najbolju zaštitu u slučaju frontalnog sudara. Svakako je važno voditi računa i o karakteristikama samog sedišta, odnosno o tome da li odgovara detetu konkretnog uzrasta.

Tokom vožnje, dete treba da bude mirno i vezano u sedištu. Izbegavajte davanje igračaka ili hrane, jer bi to moglo da ometa dete tokom vožnje. Takođe, važno je da budete fokusirani na put, bez ometanja mobilnim telefonom ili drugim uređajima. Ukoliko je potrebno da koristite telefon, zaustavite se na bezbednom mestu.

Pored pravilne upotrebe auto – sedišta za decu, postoji još nekoliko mera koje možete preduzeti kako biste povećali bezbednost deteta tokom vožnje, a zaključavanje vrata i prozora je jedna od njih. Valjalo bi da uvek zaključate vrata automobila i podignite prozore, kako biste sprečili da dete slučajno otvori vrata ili ispadne kroz prozor tokom vožnje.

Ne zaboravite da uklonite sve oštre ili tvrde predmete iz dosega deteta, budući da bi mogli da ga povrede u slučaju naglog kočenja ili sudara. 

Imajte na umu da duža putovanja mogu biti naporna za decu, pa je važno da im obezbedite dovoljno zabave kako bi im vreme brže prošlo. Ponesite im omiljene igračke, recimo ili druge zanimljive rekvizite, kako bi se dete zabavilo, ali uz obaveznu dozu bezbednosti. Svakako je poželjno i da tokom dužih putovanja pravite redovne pauze, što zbog umora, što zbog bezbednosti.

Redovan servis automobila

Kao jedna od najznačajnijih stavki sa aspekta bezbednosti često se pominje i redovno održavanje vozila. Ne samo da je to ključno za bezbednost svih putnika, već posebno dece. Preporučuje se da se automobil servisira najmanje jednom godišnje ili na svakih 15.000 pređenih kilometara, a što zavisi najpre od preporuke proizvođača. 

Uopšteno govoreći, redovan servis uključuje proveru svih značajnih delova automobila, kao što su: sistem za upravljanje, akumulator i kočnice, ali i svetla i signalizacija, te motor, trap i menjač. Naravno da i gume treba proveravati u određenom vremenskom periodu, te se postarati da one budu maksimalno kvalitetne. U tom smislu treba imati na umu da su Goodyear gume, po mišljenju mnogih, posebno iskusnih vozača, najsigurnija opcija, pa treba o tome razmisliti prilikom naredne zamene guma. Svakako je važno na vreme zameniti letnje, odnosno zimske gume, kako bi one bile usklađene sa aktuelnim vremenskim prilikama.

Goodyear gume kao topla preporuka

Izbor kvalitetnih guma je od suštinske važnosti za bezbednost na putu. Goodyear gume su poznate po svojoj izdržljivosti, ali i odličnim performansama i inovativnim tehnologijama koje obezbeđuju sigurnost u svim vremenskim uslovima.

Mnoge takve gume su poznate po tome što se izrađuju u skladu sa naprednim tehnološkim metodama, pa maksimalno dobro prianjaju, što ih čini izuzetno bezbednim, budući da ih karakteriše smanjeni rizik od proklizavanja, odnosno od gubitka kontrole nad automobilom. Takođe, Goodyear gume su dobro poznate i po tome što mahom imaju kratak zaustavni put, a što je od ključne važnosti za bezbednost u kritičnim situacijama.

Osim toga, Goodyear gume su dizajnirane da traju duže, što ih čini ekonomičnim izborom za porodična putovanja. A zahvaljujući inovativnoj tehnologiji proizvodnje, koja obezbeđuje veću otpornost guma na habanje, Goodyear gume su poznate po produženom veku trajanja.

I na kraju, ne zaboravite da je bezbednost dece u saobraćaju zapravo zajednička odgovornost i roditelja, odnosno staratelja i svih ostalih učesnika u saobraćaju. 

Kroz odgovorno ponašanje za volanom, redovno održavanje vozila i izbor kvalitetnih guma kao što su Goodyear gume, možemo značajno smanjiti rizik od nezgoda i obezbediti da svaka vožnja bude sigurna i bezbedna za naše najmlađe saputnike. I zato, vodite se time da bi svako putovanje trebalo da bude prilika za stvaranje lepih uspomena, a ne za brigu i strah.