Problemi sa jasnoćom slike na daljinu i blizinu, učestale glavobolje, vrtoglavica i niz drugih simptoma, mogu biti prvi i veoma važni znaci da su potrebne naočare za vid. Kod nekih osoba do slabljenja vida dolazi u kasnijem starosnom dobu, a kod nekih ranije, što zavisi kako od genetskih predispozicija, tako i od načina života. 

Naočare za vid mogu značajno unaprediti jasnoću pogleda, stvoriti dozu rasterećenja i opuštenosti, ali i sprečiti dalja oštećenja i pojačavanje potrebne dioptrije. Zbog toga je veoma značajno sa pojavom prvih simptoma posetiti očnog lekara, a zatim i profesionalnu optičarsku radnju, kao i pronaći idealnu dioptriju, stakla i ram naočara. 

Simptomi problema sa vidom koje ne treba zanemariti

Pojava prvih znaka da su potrebne naočare za vid javlja se u različitom starosnom dobu, i njihovo ponavljanje, kao i trajanje varira od jedne do druge osobe. Prvenstveno se može osećati povremena, pa sve češća i intenzivnija glavobolja, sa posebnim akcentom na snažan bol u predelu očiju. Pored toga, zamagljen pogled u daljinu od oko 20 do 30 metara, a sve češće i na blizinu je simptom koji jasno pokazuje da će naočare za vid biti potrebne u bliskoj budućnosti. 

Osećaj pritiska na očima, umor, malaksalost i iscrpljenost u kombinaciji sa nesvesticom, neki su od pratećih znakova oslabljenog vida. Uz sve što je navedeno, peckanje i svrab očiju, sve teže praćenje sadržaja na televizijskim ekranima, računarima, pametnim telefonima i štampanim primercima, pokazuju da je vreme za pronalazak „saveznika“ za bolji i jasniji vid. Otežano razlikovanje tonova i nijansi, izražena smetnja bliceva i svetla tokom upravljanja automobilom i gubljenje preglednosti čak i tokom dana, definitivno signaliziraju da je vreme za odlazak kod očnog lekara. 

Izbor naočara u modernom vremenu

Ukoliko pregled kod očnog lekara pokaže da je vreme za naočare za vid, nema prostora za stres i napetost. Naprotiv, to je znak da se može sprečiti dalje oštećenje oka i zenica, kao i preventivno delovati na potrebu za jačom dioptrijom. Široka ponuda na našem tržištu ostavlja odličan prostor za odabir omiljenog oblika stakala, ramova i njihove kombinacije, isprobavanjem ogromnog broja dostupnih modela. Naočare za vid mogu imati jednu, dve ili nekoliko dioptrija, u zavisnosti od potreba i stanja očiju ljudi. Takođe, moderna tehnologija omogućila je da se dioptrija ugradi i u naočare za sunce, pa se na taj način nošenjem napolju neće razlikovati zaštita od svetlosti od potrebe za poboljšanjem vida i jasnijom slikom. 

Istovremeno, multifokalne naočare su kvalitetna inovacija savremenog doba koja u jednom paru naočara daje sve neophodne dioptrije za unapređivanje vida i mogu se nositi u svim prilikama – tokom rada na računaru, čitanja, šetnje, gledanja tv programa, na sastancima, u dnevnim i večernjim časovima, kao i prilikom upravljanja automobilom. U današnjem vremenu je mnogo jednostavnije pronaći savršen par za sebe, jer je dostupan veliki broj materijala za izradu i oblikovanje ramova – od plastike, gume, metala, aluminijuma i njihove raznovrsne kombinacije. 

Naočare za vid u određenom starosnom dobu postaju neizostavan deo svakodnevnice, koji se nosi u gotovo svim prilikama za efikasno poboljšanje i jasnoću slike. U poređenju sa prethodnim decenijama, bogata ponuda renomiranih proizvođača učinila je da veliki broj ljudi može lako da pronađe oblik rama i stakala, kao i materijal izrade kojim će u potpunosti biti zadovoljni.