Prilično je izvesno da su mnogi ljudi imali dodira sa ovim električnim komponentama, ali možda baš nisu znali da su u pitanju releji. Osnovna funkcija koju relej imaju u nekoj električnoj instalaciji jeste zaštitna, uzevši u obzir da oni štite druge elemente ne samo od električnih udara, nego i od različitih vrsta kvarova. 

Uzevši u obzir da na tržištu postoje releji različitih vrsta, to i se i njihova uloga može razlikovati. Ali u većini slučajeva njihova funkcija jeste da uz pomoć kontaktora bude startovan elektromagnet u okviru konkretne instalacije. 

Praktično govoreći, struktura koju imaju releji i struktura koju imaju kontraktori je gotovo istovetna, ali se oni koriste u različitim slučajevima. Kada je u pitanju slabija struja, onda će biti korišćeni releji, a kontaktori moraju biti korišćeni ukoliko je u pitanju nešto jača struja. I to je zapravo i osnovna razlika između te dve komponente u okviru određene instalacije. 

Releji – osnovne informacije

Ove električne komponente se mogu sresti u mnogim uređajima, ali isto tako i u elektro ormanima. S obzirom na to da imaju zaštitnu funkciju, releji se smatraju izuzetno značajnim za optimalno funkcionisanje neke instalacije. Praktično govoreći, da nema ovih komponenti, instalacije ne bi mogle optimalno da funkcionišu. Upravo iz tog razloga je enzamislivo da u bilo kojoj električnoj instalaciji ne postoje i releji. 

Njihova podela je po osnovu tipa i veličine na prvom mestu, a mogu se deliti i na drugačije načine. 

Vrlo je važno i to što releji imaju tu sposobnost da maksimalno prilagode svoj rad različitim naponima, što se smatra jednom od osnovnih prednosti za njihovo korišćenje. Upravo to je jedan od razloga zbog koje releji imaju tako široko polje primene. U zavisnosti od toga koji su releji u pitanju, oni mogu da funkcionišu i na temperaturi od plus 80 i na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusove skale. 

Još jedna od prednosti koju releji imaju jeste i izuzetno lako održavanje, a pritom se i prilično jednostavno mogu ugraditi. Podrazumeva se, naravno da je potreban određeni nivo stručnosti i iskustva da bi releji mogli da budu ugrađeni u neku električnu instalaciju na pravilan način i da bi mogli da zaštite određene komponente, što i jeste njihova primarna uloga. 

Naravno da kao i svaki drugi uređaj, tako isto i releji imaju neke mane. Jedna od onih koja je najznačajnija jeste ograničena brzina reagovanja, ali i izuzetno velika osetljivost na prašinu i prljavštinu. 

Polje njihove primene izuzetno je veliko, uzevši u obzir da su releji svojevrsni provodnici struje, ali ujedno imaju i zaštitnu funkciju. Samim tim se releji koriste u mnogim situacijama. 

Važe za izuzetno pouzdane, ali na svu sreću postoji mogućnost da se prilično jednostavno uradi dijagnostika i utvrdi eventualna neispravnost, a od strane stručnog lica, posle čega će releji biti jednostavno zamenjeni i nastaviće da izvršavaju funkciju koju imaju. Ne treba zaboraviti da je nivo stručnosti izuzetno značajan ne samo prilikom ugradnje releja, nego i prilikom njihove zamene, odnosno utvrđivanja eventualno nekog problema u njihovom funkcionisanju. Ne treba zaboraviti da je najbitnije ništa ne prepuštati slučaju, te prepustiti dijagnostiku kvara na releju, odnosno njegovu zamenu ili ugradnju licima, koja imaju dovoljan nivo stručnosti i iskustva.