Iako su po pitanju estetske hirurgije strane često suprotstavljene, ponekad postoje situacije u kojima su estetski zahvati neophodni i nezaobilazni.

Na pomen estetike neretko pomislimo na sve one zahvate koji pružaju veštački izgled, ili jednoličan, a za to su zaslužne popularne estetske intervencije kao što je lifting, botoks, hijaluron… Ipak, treba odstraniti predrasude koje o estetskoj hirurgiji govore kao o nečemu čemu se pribegava samo kada želimo moderan, lepši i atraktivniji spoljašnji izgled.

Estetska hirurgija i psihologija

Najveća opasnost kada je plastična hirurgija u pitanju jeste trenutak kada se sa zahvatima pretera, odnosno kada pacijent postane zavisnik od estetskih zahvata. Oni su popularni, u trendu, pa i ne više toliko nedostupni u pogledu cene… Često bi stručnjaci iz oblasti psihologije povezali potrebu za estetskom hirurgijom sa krizom identiteta, naročito kod mladih, ili kada se u ogledalu ne vidimo realno. Takođe, izazovan je i period starenja, koji kod mnogih donosi sa sobom pritisak da se održi mladalački izgled. Međutim, postoji i druga strana medalje. Nije motiv svima koji se odluče za takve zahvate lepši spoljašnji izgled, ponekad je motiv čisto funkionalan, iako se do njega dolazi plastičnom hirurgijom. Takav je slučaj sa operacijama kapaka, nosa, a  često i u stomatologiji.

Za mnoge estetske zahvate, pa i  podizanje kapaka cena je često odlučujuća

Međutim, oprezno! Niska cena obično znači i lošije materijale prilikom hirurškog zahvata, ali i lošije uslove uopšte, ponekad čak i nestručne ljude koji obavljaju takve zahvate. Zato, ukoliko se pacijent odluči za neku operaciju iz domena estetske hirurgije u privatnoj praksi kao što je podizanje kapaka cena ne treba da bude odlučujući faktor. Odlučujući faktor je ipak stručnost onih kojima poveravate svoje lice. Činjenica je da je mnogo različitih ordinacija gde se ovakav zahvat obavlja, ali to predstavlja samo otežavajuću okolnost prilikom odlučivanja. Preporuka je uvek dobrodošla, te bi i nju trebalo potražiti. 

Situacije u kojima su neophodne operacije kapaka

Kada je ugrožena funkcija oka, i kada postoji ograničnje vida usled određenih pojava na kapcima, potrebno je uraditi operaciju kapaka. Operacija kapaka se drugačije naziva blefaroplastika. Ne samo da se njome podmlađuje izgled, već se poboljšava vid, a sama procedura ne zahteva dugotrajan boravak u bolnici. Blefaroplastika ne spada u operacije koje posle određenog vremena moraju da se ponove, rezultat je dugotrajan, pa i doživotan.

Podizanje gornjih i donjih kapaka

Operišu se i donji i gornji kapci. Kod gornjih se radi podizanje, naročito u slučajevima kada postoji urođena ili stečena ptoza (spušten gornji kapak). Kod donjih kapaka pažnja je usmerena uglavnom na uklanjanje podočnjaka, onih ružnih i tamnih kesica ispod očiju. Operacija blefaroplastika se radi u totalnoj ili lokalnoj anesteziji, što zavisi od slučaja do slučaja (kod mlađih pacijenata, u slučaju operacije urođenje ptoze, obavezna je totalna anestezija). U oba slučaja, operacija može da se uradi laserski ili pomoću mikrohirurških instrumenata, što omogućava da rez bude najminimalniji i da brzo zaraste. Samim tim, period oporavka nije dug, ne zahteva neku posebnu proceduru, već samo povećanu higijenu očiju ispiranjem i kremama koje će sprečiti eventualne infekcije.