Izbor podnih obloga zavisi od mnogo faktora a neki od njih će upravo biti odlučujući u odabiru podne obloge za vaš dom ili određene prostorije u vašem domu. Evo nekoliko informacija o različitim podnim oblogama. 

Vrste podnig obloga od  tvrdog drveta

Podovi od tvrdog drveta su raznovrsni po svom izgledu i mogu upotpuniti sve vrste enterijera. Dugotrajan je i izdržaće do pet lakiranja da ukloni površinske ogrebotine. Prilikom odabira drvenog poda, obratite pažnju na oznake koje  osiguravaju  održivost materijala, ali i ekološki deo. Lakirano drvo je izdržljivije – ali ako se ogrebe, velika površina poda će se morati brusiti i ponovo lakirati. Popravka više lokalizovanog područja se lakše izvodi sa nauljenim podom.

Vrste podnig obloga od  projektovanog drveta

Konstruisani drveni podovi imaju furnir od pravog drveta preko srednjeg jezgra od toplotno oblikovanog drveta i sloja koji podržava bazu (koristi se tamo gde bi skupljanje moglo biti problem). Stabilnost projektovanih podova čini ga savršenim izborom u odnosu na podno grejanje ako se poštuju smernice, plus lakši je za postavljanje od podnih obloga od punog drveta. Tretirajte ga visokokvalitetnim premazom kao što biste radili sa tvrdim drvetom da biste sačuvali njegov kvalitet.

Laminantne podne obloge

Laminatni podovi su napravljeni od slojeva vlaknaste ploče visoke gustine sa fotografskom slikom (drveta, pločica itd.) laminiranim na površinu ispod čvrstog premaza otpornog na habanje. Prednosti su njegova cena, svojstva protiv grebanja i lakoća ugradnje. Laminat je odličan izbor za zaposleno domaćinstvo u svim prostorima koji nisu izloženi velikoj vlazi (zato izbegavajte upotrebu u kupatilu). 

Podovi od pravog kamena

Podovi od pravog kamena nude elegantno i zaista praktično rešenje za podove, posebno u kuhinjama i kupatilima. Kada su u pitanju  vrste kamenih podova , opcije uključuju krečnjak, škriljac, mermer i terakota pločice, od kojih svaka donosi karakter i toplinu u kuhinju, kupatilo ili hodnik i može izgledati veoma elegantno u dnevnoj sobi. Sve dok je kameni pod pravilno postavljen, trebalo bi da traje zauvek – ali uverite se da je postavljen na čvrstu i zdravu podlogu jer će svako pomeranje izazvati pukotine. Kameni podovi neće sadržavati grinje ili dlake kućnih ljubimaca, tako da je odlična opcija za osobe koje pate od alergija. 

Pločice 

Pločica ima toliko opcija, kako u kvalitetu, teksturi, uzorku i boji i dr.Veoma se lako čisti, može izdržati stajaću vodu bez izvijanja poput drveta i veoma se dobro nosi. Keramičke pločice su otporne na ogrebotine, udubljenja i vlagu. Zbog ovoga se  lako održava i lako čisti. Razmotrite prostoriju u kojoj postavljate pločice i pažljivo birajte završnu obradu jer visoko uglačani kamen može biti veoma klizav kada je mokar, dok mat površine lakše privlače prljavštinu. 

Vinilne podne obloge

Vinilni podovi  su napravljeni od kombinacije polivinilhlorida i plastifikatora, sa dodatkom pigmenta u boji. Dostupan u obliku ploča, pločica ili dasaka, vinil je veoma koristan pod za kuhinju ili kupatilo jer nije porozan, ali ima element elastičnosti koji ga čini udobnim za hodanje.  Zbog materijala koji se koristi, udoban je za hodanje i topliji na bosim nogama od pločica. Još jedna sjajna stvar u vezi sa ovom vrstom poda je da je jeftin, ali izdržljiv.  Međutim, jednom kada se istroši, nema načina da se popravi, za razliku od drugih tipova podova i biće potrebna potpuna zamena.