I pored toga što veoma ukusna jela možemo pripremiti u sopstvenoj kuhinji, svako od nas voli da posećuje restorane i uživa u pažljivo odabranim jelima.

Restorani u Beogradu za većinu ljudi pružaju posebnu atmosferu i predstavljaju pravi dar. Doživljaj izvanrednog recepta, romansa, srdačnost, originalna oslobođenost od monotonije ponekad zavisi od toga koliko je zadivljujući enterijer. No, prilikom pristupanja dizajnu enterijera potrebno je fokusirati se na nekoliko važnih stavki koje će privlačiti goste.

Unutrašnjost restorana i ime

Bitno je da vlasnik tokom uređenja restorana ima jasno određenu ciljnu grupu kako bi sa jedinstvenim detaljima i prikladnim imenom restorana koji opisuje unutrašnjost mogao privlačiti goste. Ukoliko su to mladi ljudi onda će restoranu odgovarati tehnološki stil i moderno potkrovlje, dok će za nešto stariju populaciju više priličiti prestiž. Kada ime restorana daje sliku o unutrašnjosti onda je dobar uspeh zagarantovan. A šta to zapravo znači? Zamislite da boja enterijera, ekspresija ukusa i celokupan koncept odgovaraju nazivu restorana. Uzmimo za primer da je ime vašeg restorana „Akvamarin“ i da je u pitanju riblji restoran. Ono što je izražajno razlikuje od konkurenata. Tada u enterijeru možete iskoristiti širok opseg ideja. Plave nijanse i dubina mora sa mnoštvom kristalnih detalja oplemeniće unutrašnjost, a zeleni tonovi otvoriti apetit. 

Ono što je inače popularno i što se može uskladiti sa gotovo svakim stilom restorana jesu korišćeni materijali za uređenje. Drvo, staklo, kamen, koža i kovani metalni elementi pozivaju na smelost i sofisticiranost. Ali, uvek treba imati u vidu odabir materijala koji će zadovoljiti potrebe za udobnosti. 

Restorani i naglašavanje elemenata

Prilikom uređenja restorana dobro je naglašavati određene elemente kako bi se istakla specifičnost prostora. Rasveta, glomazni akvarijum, fontana, stilizovan zid, elitni nameštaj ili draperija samo je primer za sve ono što se u prostoru može naglasiti. Restorani koji su fokusirani na određenu ideju i stil trebalo bi da imaju što više predmeta koji oslikavaju njihove osobenosti. Elitni restorani posebno moraju pratiti zahteve posetioca, pa u njihovom enterijeru potrebno je naglasiti kutak biblioteke, mozaike i izrezbareni skupoceni nameštaj. Restorani koji imaju odgovorne vlasnike uvek će stvarati specijalan ugođaj nenametljive lepote i prijatnog šika. Asimetrija i meke linije, dekorativne zidne obloge i ekskluzivni luster biće interesantna kombinacija. Pored toga, restorani da bi stvorili izraženiji ambijent mogu koristiti različita osvetljenja poput led traka, plafonskih sijalica, skrivenih zidnih efekata i sveća. 

Glavna sala restorana 

Restorani koji žele što veću posećenost bitno je da poseduju organizovan trpezarijski prostor. Stolovi i stolice bi trebali biti postavljeni tako da ne sputavaju kretanje gostiju i zaposlenog osoblja. Zatim, veoma je bitan odvojen kutak pregradama kako bi osobe koje žele više privatnosti mogli imati atmosferu intimnosti. Prilikom odabira stolova i stolica za glavnu salu uvek fokus treba biti na modelima čiji se materijali lako mogu čistiti, a prilikom odabira stolnjaka fokus se stavlja na specijalne zaštitne slojeve, kapacitet apsorbiranja vlage i sposobnost da se priguši zvuk prilikom slučajnog pada predmeta. Restorani imaju u interesu ne samo da ugošćavaju parove, male grupe ljudi već i one željne zabave i proslave određenih događaja. Iz tog razloga dekor mora imati i meke i teške nijanse. Ta harmoničnost u boji svakako će biti ključna za osećaj ugodnosti.