Ponekad, tokom letnje sezone mogu vrebati zarazne bolesti. U rekama, morima i jezerima živi mnoštvo patogenih mikroorganizama koji mogu da prouzrokuju razne zdravstvene probleme.

Sezona kupanja kad-kad ne služi nam na zadovoljstvo već u kontaktu sa kontaminiranom vodom ili hranom imamo ozbiljne probleme. Razne bakterije razmnožavajući se u toploj i vlažnoj okolini ulaže u naše telo. Jedna od njih je ozloglašena Ešerihija koli. 

Ešerihija koli, način prenošenja i simptomi

Osnovni simptomi izazvani Ešerihijom koli jesu bolovi u stomaku, povraćanje, povišena telesna temperatura i dijareja. U pojedinim slučajevima može doći do razvoja urinarne infekcije gde se javlja nelagodnost prilikom mokrenja i snažan bol. Pored toga, Ešerihija koli može prouzrokovati neke ozbiljnije bolesti poput kolitisa, lošeg rada bubrega pa čak i sepsu. Kada konzumiramo hranu koja je uglavnom sirova i koja nije dovoljno kuvana, pre svega mesne proizvode, onda se veoma lako možemo zaraziti Ešerihijom koli. U bliskom kontaktu sa ljudima koji su nosioci ove infekcije takođe je moguće da ona na nas bude prenesena, a pogotovo kada smo u dodiru sa kontaminiranom vodom kao što su velika kupališta. 

Kupališta širom Srbije i novosadski „Štrand“

Postoji mnoštvo prelepih kupališta širom Srbije. Naravno, gotovo na svakom od njih moguće je postati žrtva zaraze ukoliko se ne pridržavamo elementarnih pravila higijene. Vodeći računa o sebi tokom boravka na brojnim rečnim i jezerskim plažama možemo smanjiti šanse za infekcijom. Dunav se čini kao veoma popularna reka za kupanje zbog velikog broja lepih peščanih plaža i fantastičnih igrališta za decu. Jedna od njih je svakako Štrand plaža u Novom Sadu koja nalikuje svojom atmosferom na more. Međutim, usled velikog broja posetioca tokom letnje sezone ne može se isključiti mogućnost zaraze Ešerihijom koli. 

Laboratorije Novi Sad i lečenje 

Uprkos tome što kupališta u Novom Sadu mogu ublažiti stres svojom lepotom i što prostor izgleda održavano, na prve simptome bilo kakvih crevnih ili urinarnih infekcija treba potražiti stručnu pomoć. Laboratorije u Novom Sadu obavljaju analize tako što uzimaju uzorak urina i stolice na razmatranje, radi utvrđivanja da li postoji infekcija Ešerihijom koli. Adekvatne dijagnostičke analize iz laboratorije Novi Sad mogu pomoći u što efikasnijem lečenju pre nego što se simptomi pogoršaju. Laboratorije Novi Sad u cilju dijagnostike mogu izvršiti analize urinokulture, kompletne krvne slike i posavetovati pacijenta ukoliko rezultati nisu odgovarajući na detaljnije analize ultrazvučnim pregledima. U toku iščekivanja rezultata, vaše stomačne ili urinarne probleme možete tretirati prirodnim lekovima. Ulje divljeg origana se pokazalo kao izuzetno efikasno u prevenciji i lečenju Ešerihije koli, kao i brusnica, uvin čaj, vitamin C i beli luk. 

Mere prevencije 

Sprečiti infekciju Ešerihijom koli moguće je samo uz osnovna načela. U toku letnje sezone i kupanja, preporučljivo je voće i povrće oguliti ili dobro oprati. Sirove proizvode, pre svega mlečne i mesne na plažama bi trebalo izbegavati. A tokom korišćenja javnih toaleta, prekopotrebno je temeljno pranje ruku. Nakon kupanja na reci ili jezeru preporučljivo je održavanje lične higijene i tuširanje kod kuće. Radi prevencije možete koristiti probiotik pre odlaska na plažu. Svakako je lakše pridržavati se ovih mera nego biti praćen sa slabosti tela, povraćanjem, jakim bolovima trbuha, upalom mokraćne bešike i mnoštvom nelagoda Ešerihije koli.