Mlado, srednje i na kraju ostaje “staro doba” ili “treće doba“, koje nastupa posle 65 godine starosti. Tom trećem dobu se ne prepisuju uvek lepi epiteti. Kada starija osoba živi u zajednici sa svojim potomcima, najčešće sa svojom decom i unucima, stavra se generacijski jaz i vrlo često dolazi do nesuglasica i razmirica unutar same porodice. Prirodno je da se sa godinama potrebe svake osobe menjaju, pa tako vremenom kako starimo imamo drugačije životne navike i potrebe. Sve više prostora se ostavlja mlađim potomcima, tako stariji članovi domaćinstva imaju potrebu da nađu sebe i stvore svoj krug u kom bi imali prliku da zadovoljno funkcionišu.

Dom za stare se poslednih godina sve više postavlja kao sjajna opcija za porodice koje žele da se njihovi najstariji članovi uvek osećaju prijatno, dobro i udobno. Vremenom je starima sve više potrebna medicinska nega i adekvatno staranje, te se tako dom za stare je može postaviti kao odlično rešenje. U boljim staračkim domovima kao što je starački dom Gardoš, se pružaju kako zdravstvena nega, tako i psiho – socijalna podrška od strane zaposlenih stručnih lica.

Medicinska nega je najčešća usluga koja je potrebna starima. U domovima za stare postoji stručno medicinsko osoblje preko dokotra, medicinskih sestara, fizioterapeuta, negovateljica. Pored medicinske nege, bitna je psiho – socijalna podrška stručnih lica. Socijalni radnik je lice koje je zaduženo za to da se svaki korisnik usluge domskog smeštaja oseća prijatno, prvenstveno u svojoj koži tako i u okruženju koje je novo i drugačije od onog boravka u porodici.

Period prilagođavanja u domovima za stare

Promena sredine i okruženja zahteva određeni period prilagođavanja i adaptacije na nešto novo što nam se desilo, godine starosti nisu bitne jer prilagođavanje je proces koji traje i on je individualan. Dom za stare je svakako nešto drugačije od onog gde se pre živelo, ali isto tako dom za stare je mesto koje pruža veliki broj mogućnosti za najstarije građane društva. Vlada mišljenje da su ljudi u starom dobu uvek bolesni, bez energije i volje za životom, umorni, spori, usamljeni… Međutim stvari mogu da izgledaju mnogo drugačije. U domovima za stare mogu da budu najbolja druženja, mesta gde se stvaraju nove ljubavi i rađaju neke nove kreativne ideje. Pa tako korisnici usluga domskog smeštaja uz pomoć stručnih lica osmišljavaju raznorazne radionice, kako bi svoje vreme proveli što kvalitetnije i potpunije. Radionice pevanja, slikanja, pisanja, govorništva, glume su česte pojave u domovima za stare a ovde možete pogledati spisak najpoznatijih domova za stare u Beogradu u kojima vlada upravo takva atmosfera.

Užitak svega je da se nakon ovih lepih i kreativnih stvari, i vremena provednog u dinamičnoj i pozitivnoj atmosferi stvore još jača prijateljstva između korisnika domskog smeštaja ili rode nove ideje. Domovi za stare su sjajno mesto okupljanja i razmenjivanje ideja, priča oprošlosti tako i budućnosti. Osećaj komfora i spokoja je svakako pruža dom za stare, jer nekada zbog brzog načina života, potomci nisu u mogućnosti da im pruže sve što im je potrebno i sve što najstariji članovi porodice zaslužuju. Domovi za stare postaju i lepa mesta za okupljanje porodica za vreme posete svojim najstarijim članovima. Na jednom mestu se mogu videti više generacija, kako opušteno odmaraju i razgovoraju o interesantnim događajima koja su im se desila.