Pre nego što odete u laboratoriju da date krv treba da budete upoznati sa određenim pravilima. Dakle, nije svejedno kako ćete se ponašati, niti šta ćete jesti, raditi i slično. Kako bi vaša krvna slika bila izuzetno pouzdana i kako biste znali da li imate neki problem, onda vi morate da se pridržavate određenih pravila. Jer, zašto biste onda išli u laboratoriju, zašto biste onda i vadili krv ukoliko ne želite da imate pouzdane rezultate. Dakle, veoma su važne sledeće stvari:


Unošenje hrane pre vađenja krvi

Od hrane se morate uzdržati minimum 12 sati. Dakle, 12 sati pre vađenja krvi ne smete da jedene ništa. Ako želite da se pokažu pouzdane analize na osnovu kojih će lekar kasnije procenite da li je sa vama sve u redu ili nije i da li će vam napisati neki lek, onda morate da bude odgovorni. Dakle, to nije ništa strašno, neće da vam pozli nakon vađenja krvi, neće da vam bude loše, nećete imati probleme. Nemojte da brinete, jednostavno naše telo ima zalihe i nećete se onesvestiti ni nakon vađenja krvi niti nakon izlaska iz laboratorije, jer jednostavno ne uzima se ogroman uzorak krvi.

Šta sme da se pije pre analize krvi

Naravno, vodu možete popiti, ali nemojte da pijete mleko, čajeve, kafu ili bilo kakve sokove. Dakle, važno je da se pre vađenja krvi uzdržite od ovih napitaka. I kada dođete u laboratorije za vađenje krvi oni će vas verovatno pitati da li ste nešto konzumirali. Ako možete da se uzdržite, onda ne bi trebalo ni vodu da pijete. Vađenje krvi u laboratorijama traje jako kratko tako da ne treba da strepite, opet ponavljamo, da će vam se nešto desiti. Jednostavno ponesite sa sobom flašicu vode i pijte vodu, odmah nakon vađenja krvi i videćete da će sve biti u redu.

Fizička aktivnost pre vađenja krvi

Ukoliko redovno vežbate, onda bi trebalo da preskočite jedan trening bar i to onaj trening pre odlaska u laboratoriju. Dakle, to ništa neće značajno promeniti u vašem životu. Ukoliko imate naporan trening ili bilo kakav trening ili neki drugih vid pretarane fizičke aktivnosti pred samo vađenje krvi, onda to takođe može da utiče na to da rezultati budu drugačiji, a to je naravno nešto što vi ne želite niti bilo ko želi. Zato dan pre odlaska u laboratoriju nemojte vežbati. Odmorite taj dan, uzimajte neku laganiju hranu i naravno, kao što smo već rekli, minimum 12 sati pre nemojte da jedete ništa, ali apsolutno ništa. Ponesite naravno neku hranu ukoliko smatrate da će vam biti potrebna, ali nju konzumirajte nakon samog davanja krvi.

Menopauza i vađenje krvi

Ukoliko dobijete menstruaciju onda bi trebalo da pitate stručnjaka u laboratoriji da li smete da vadite krv, odnosno da li će se pokazati korektni rezultati. Nekada je potrebno da vadite krv upravo u tim danima, zato što se tada određuju hormoni. Međutim, kada su neke druge analize u pitanju biće potrebno da sačekata da vam ti dani prođu i nakon toga ćete moći da vadite krv.