Sobna vrata su jedan od najvidljivijih elemenata dizajna u domu, koji veoma mnogo utiču na arhitekturu, kao i na ukupnu estetiku prostora.

Sobna vrata imaju važan zadatak da povežu svaku od prostorija, tako da je od vitalnog značaja da se njihov stil i profil pažljivo razmotre prilikom izgradnje ili renoviranja. Ne moraju sva vrata biti ista, ali kada hodate iz jedne sobe u drugu, doslednost u dizajnu je ključna. Zato je bitno da kada biramo sobna vrata odgovorimo na narednih 7 pitanja.

  1. Kakav je arhitektonski stil kuće?

U većini slučajeva ćete birati između unutrašnjih vrata u ravni ili panela, tako da je uspostavljanje arhitektonskog stila važan prvi korak u odlučivanju kojim putem da nastavite.

Jednostavan, elegantan izgled sobnih vrata sa ravnim pločama idealno je prilagođen modernim domovima jer pružaju čistu, ravnu površinu. Obično napravljena od iverice ili laminiranog drveta, vrata sa ravnim pločama su obložena pločama od šperploče ili medijapanom kako bi se postigla ravna površina, koja može biti farbana, furnirana ili laminirana.

  1. Da li sobna vrata treba da se uklope ili da ostave utisak?

Da li je cilj da se unutrašnja vrata stapaju sa okruženjem ili da budu malo posebna? Dizajn profila, boja i završna obrada, kao i okruženje, važni su faktori koje treba uzeti u obzir kada odlučujete da li će se unutrašnja vrata uklopiti, ili biti kontrast i naglašen detalj.

Neutralna boja, bela sobna vrata ili boja koja je posebno odabrana da odgovara zidovima i plafonima, omogućiće da se vrata stapaju radi ujednačenog izgleda. 

Kada težite da ostavite utisak, žive boje boje nude obilje uzbudljivih mogućnosti. Imajte na umu da ne postoji pravilo da sva vrata moraju biti iste boje.

A tu je, naravno, i pitanje materijala. Vrata od prirodnog drveta, bilo od punog materijala ili od furnira, mogu da unesu bogat, sofisticiran izgled u unutrašnjost. Staklene ploče mogu da transformišu izgled obloženih vrata, podstičući prirodno svetlo da teče iz jedne prostorije u drugu. Prozirno, teksturirano i obojeno staklo stvara obilje uzbudljivih mogućnosti dizajna.

  1. Koji nivo kvaliteta je potreban?

Kvalitet unutrašnjih vrata treba da bude u skladu sa arhitekturom kuće i završnom obradom. U okviru toga, važni faktori koje treba uzeti u obzir uključuju debljinu, težinu i konstrukciju vrata.

Unutrašnja vrata odabrana za veliku staru kuću će verovatno biti napravljena od čvrste konstrukcije. Osećaj vrata dok se otvaraju i zatvaraju je takođe odlučujući faktor kada je u pitanju stil i nivo kvaliteta. Zatvaranje vrata od punog drveta, za razliku od onih od sintetičkog materijala, potpuno je drugačije iskustvo.

U modernijim i manje prostranim stanovima, stil sa šupljim jezgrom koji je lagan i isplativ bi mogao biti najbolji izbor. Obična vrata sa ravnim pločama mogu se ofarbati tako da budu u skladu sa estetikom modernog doma sa čistim izgledom, ili se vrata od medijapan mogu usmeriti i ofarbati da bi se postigao tradicionalniji dizajn.

  1. Koja visina i širina potrebna?

Visina plafona će uticati na opcije visine unutrašnjih vrata. Za novogradnju, vrata viša od normalnih sa širim otvorom od normalnog će izgledati sjajno, što će imati dubok uticaj na estetsku vrednost doma. Šira vrata takođe omogućavaju šetače i pristup invalidskim kolicima, što bi moglo biti važno ako postoje stariji ili osobe sa invaliditetom koje treba uzeti u obzir.

  1. Da li su vrata za formalni ili neformalni prostor?

Ne moraju svi profili vrata biti isti u celoj kući. Prednji, formalni prostori mogu sadržati više detalja kako bi ostavili utisak na posetioce, dok neformalni životni prostori i spavaće sobe mogu imati nivo detalja svedeni na minimum koji se odnose na neformalnije okruženje.

  1. Da li vrata treba da budu i funkcionalna?

Određena vrata u kući će možda morati da se razlikuju od odabranog glavnog unutrašnjeg stila vrata, ako su potrebna za određenu svrhu.

Tako na primer, raznovrsna i atraktivna, zastakljena francuska vrata su efikasan način da se podeli prostor dok se postiže osećaj otvorenog plana koji ne bi bio moguć sa jednim konvencionalnim vratima.

Klizna vrata su posebno korisna tamo gde postoji ograničen prostor za vrata sa šarkama. Dvostruka klizna vrata dobro funkcionišu kada se nalaze između dve sobe kako bi se stvorila iluzija efekta otvorenog plana.

Džepna klizna vrata su dizajnirana da neprimetno klize u zid radi ravnanja. Ovaj stil vrata je odličan ako želite da se osećate kao da nema vrata između dva prostora, ali želite da se magično pojave kada je potrebna privatnost ili izolacija.

  1. Kako uskladiti ručke i hardver sobnih vrata?

Okov za vrata, uključujući ručke, kvake, brave, šine i šarke, čine da vrata budu još privlačnija. Iako su važni za funkcionalne svrhe, stil, završna obrada i nivo kvaliteta hardvera – posebno kvake – upotpuniće izgled sobnih vrata. Jednostavna ili razrađena, klasična ili moderna, zabavna i razigrana, udubljena ili u ravni ili jednostavno bez ručki – opcije su beskrajne. Iskoristite ih da napravite jedinstveni i originalan dizajn koji će na pravi način predstavljati vaš stil i ukus.